x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιταλία: Η Μελόνι ζητά και επίσημα την εντολή διακυβέρνησης - Ο ρωσικός «σκόπελος»

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

H ηγέτης της πατριωτικής Δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι ζητά επίσημα εντολή να κυβερνήσει την Ιταλία.

Η Μελόνι και οι σύμμαχοί της στην προεκλογική εκστρατεία συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για περίπου 10 λεπτά στην προεδρική κατοικία

Σύμφωνα με πληροφορίες  η απόφαση του Ματαρέλα μπορεί να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εάν τα καταφέρει η Μελόνι, 45 ετών, θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Έχουμε υποδείξει τον εαυτό μου ως το πρόσωπο που θα πρέπει να λάβει εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», είπε η Μελόνι, πλαισιωμένη από τους δύο βασικούς,, δεξιούς συμμάχους της – τον Ματέο Σαλβίνι και τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ανέφερε επείγοντα προβλήματα «τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», προφανείς αναφορές στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στον ολοκληρωτικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι, οι οποίοι έμειναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεων της Μελόνι στους δημοσιογράφους, είναι επί μακρόν θαυμαστές του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μελόνι υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή. Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να καταστήσουν τη διακυβέρνηση του συνασπισμού δύσκολη.

Ο Μπερλουσκόνι, ένας τρεις φορές πρωθυπουργός, αμφισβητεί την εκλογική νίκη του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι, με τις ρίζες του στον νεοφασισμό, τον περασμένο μήνα.

Πρόσφατα την περιγελούσε ως «αλαζονική» σε γραπτά σχόλια. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε μια συνάντηση με τους βουλευτές του εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα κίνητρα του Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία.

Απαντώντας στα σχόλια του Μπερλουσκόνι που ήταν επίσης υποτιμητικά για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μελόνι επέμεινε ότι οποιοσδήποτε προσχωρεί στην κυβέρνησή της πρέπει να είναι σταθερά συγχρονισμένος με τη Δύση για να αντιταχθεί στον πόλεμο του Πούτιν. Εάν αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί η κυβέρνησή της, είπε η Μελόνι, θα έπαιρνε αυτό το ρίσκο.

Ο Σαλβίνι έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς τη σοφία των σκληρών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ένας συνάδελφος βουλευτής του κόμματος Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Κάτω Βουλής, της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει εκφράσει δημόσια αμφιβολίες για τη συνέχιση των μέτρων.

Ο συνασπισμός εθνικής ενότητας πανδημίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κατέρρευσε τον Ιούλιο, αφού ο Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι και ο λαϊκιστής ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό ώθησε τον Ματαρέλα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανοίξει το δρόμο για εκλογές περίπου έξι μήνες νωρίτερα.

Ενώ οι τελικές προσπάθειες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Ντράγκι βρισκόταν στις Βρυξέλλες, παρακολουθώντας την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αγωνιζόμενος για τρόπους αντιμετώπισης των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
 
 


e-genius.gr ...intelligent web software