x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Reuters: Δύσκολες στιγμές για τους μετανάστες στην Ιταλία της Μελόνι

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Πράξη φαίνεται ότι θα γίνουν σιγά σιγά οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Τζόρτζια Μελόνι αφού το κόμμα της και οι σύμμαχοί της θέλουν να σταματήσουν τους μετανάστες που έρχονται με βάρκες.

Η ζωή είναι σκληρή για τους αιτούντες άσυλο στην Ιταλία - οι περισσότεροι στερούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, απαγορεύεται η νόμιμη εργασία και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι θα γίνουν ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Με νωπή την εκλογική της νίκη, η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός αργότερα αυτόν τον μήνα και επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού που έχει δεσμευτεί να πατάξει τη μετανάστευση και να κλείσει τα σύνορα της Ιταλίας.

Μεταξύ των μέτρων που υποσχέθηκαν είναι οι επιταχυνόμενοι επαναπατρισμοί και οι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου. Η Μελόνι ζήτησε επίσης ναυτικό αποκλεισμό της Βόρειας Αφρικής για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να πλεύσουν στη θάλασσα και για νέους περιορισμούς στα πλοία διάσωσης.

«Προς το παρόν, δεν μπορώ να δω κάτι που με κάνει να ελπίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν για τους μετανάστες». λεει ο Μίκαελ Μπουσέουρ  ιδρυτής της γερμανικής ανθρωπιστικής ομάδας Sea Eye,

Η ταχύτητα και η κλίμακα οποιασδήποτε ιταλικής καταστολής είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το ποιος θα γίνει υπουργός Εσωτερικών.

Ο κύριος πολιτικός σύμμαχος του Μελόνι, ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται της δεξιάς Λέγκας, κράτησε τη θέση το 2018-19 και εισήγαγε μια σειρά αντιμεταναστευτικών μέτρων. Κάποια έχουν αραιώσει από τότε και ο Σαλβίνι είπε ότι θέλει πίσω τη θέση για να επαναφέρει τα λεγόμενα διατάγματα ασφαλείας του.

Ωστόσο, πολιτικές πηγές λένε ότι ο Μελόνι αντιστέκεται στο αίτημά του και ευνοεί μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση με την ελπίδα να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μεγάλο κύμα αιτούντων άσυλο το 2014-2016 μετέτρεψε τη μετανάστευση σε φλέγον πολιτικό ζήτημα και τροφοδότησε την άνοδο τόσο του Συνδέσμου όσο και, σε μικρότερο βαθμό, του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι.

Στην κορύφωση το 2016, 181.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης. Τα μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε απότομη πτώση και το 2019, τη χρονιά που ο Σαλβίνι περιόρισε την πρόσβαση των σκαφών αληλλεγύης στην Ιταλία, έφτασαν μόλις 11.500.

Μετά από χαμηλές ροές, οι αριθμοί αυξάνονται και πάλι, με 72.430 άτομα να έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το 2022, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, η οποία στο πλησιέστερο σημείο της απέχει 290 χλμ από το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, τη Λαμπεντούζα.

Τα τελευταία στοιχεία υπολογίζουν ότι 519.000 άνθρωποι ζουν στην Ιταλία χωρίς χαρτιά, λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού.

Μιλώντας στο Reuters ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, η Μελόνι είπε ότι ήθελε η ΕΕ να πληρώσει τις αρχές της Λιβύης για να σταματήσει τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία, με τις ναυτικές περιπολίες να επιτηρούν τη συμφωνία.

Παραμέρισε τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και είπε ότι ένα τέτοιο σύμφωνο θα αντικατοπτρίζει αυτό που υπογράφηκε με την Τουρκία το 2016, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες πληρώνουν την Άγκυρα για να στεγάσει πρόσφυγες και να τους εμποδίσει να φύγουν για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, είπε, οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία πρέπει να διεκπεραιωθούν εδώ τα αιτήματά τους για άσυλο -- μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Προσπαθώντας να αποτρέψει τους επίδοξους πρόσφυγες, ο Σαλβίνι έκανε αυστηρότερους τους κανόνες βάσει των οποίων θα μπορούσε να χορηγηθεί το καθεστώς ασύλου.

Το 2017, το έτος πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Σαλβίνι, η Ιταλία ενέκρινε το 41% των αιτημάτων ασύλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2019, όταν οι κανόνες ίσχυαν πλήρως, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19%, αλλά το 2021, όταν το διάταγμά του «χαλάρωσε» εν μέρει, ανέκαμψε στο 42%.

«Τα διατάγματα ασφαλείας θα επιστρέψουν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο Σαλβίνι πριν από τις εκλογές.

Η Ιταλία όμως εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά, καθώς φαίνεται ότι οι Ουκρανοί που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας έλαβαν αυτόματες άδειες παραμονής ενός έτους και ανέβηκαν στην κορυφή της λίστας αναμονής για διαμονή.

Η Ιταλία έχει δεχθεί 171.000 Ουκρανούς από τον Φεβρουάριο -- περισσότεροι από τον αριθμό των μεταναστών με σκάφη τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Μελόνι αποκάλεσε τους Ουκρανούς «πραγματικούς πρόσφυγες», λέγοντας στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση πρέπει να «εκμεταλλευτεί τη στιγμή» και να εκδιώξει όλους τους «παράνομους μετανάστες».

Στην αυτοβιογραφία της του 2021 «I am Giorgia», η Meloni είπε ότι η μαζική μετανάστευση αδυνάτισε την εθνική ταυτότητα και ότι η Ιταλία θα πρέπει να ευνοεί την υποδοχή σε χριστιανούς και ανθρώπους «όσο το δυνατόν πιο συμβατή με τη δική μας εθνική κοινότητα».


e-genius.gr ...intelligent web software