x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ουγγαρία: Πως ο Όρμπαν ανόρθωσε την οικονομία της χώρας του

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Όταν ο Βίκτορ Όρμπαν έγινε πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τον Μάιο του 2010, μετά τη νίκη του κόμματός του, Fidesz, στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, η χώρα ήταν στα πρόθυρα ασφυξίας. Οι τιμές ήταν στα ύψη. το νόμισμα (το φιορίνι) κατέρρεε. η οικονομία είχε βυθιστεί κατά 6,8% το προηγούμενο έτος, προκαλώντας άνοδο της ανεργίας. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλήθηκε να βοηθήσει.

Ωστόσο, το 2004, όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομολόγοι επαίνεσαν τη δύναμη του «ουγγρικού θαύματος». 

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Βουδαπέστη ιδιωτικοποίησε μεγάλες κρατικές εταιρείες και το συνταξιοδοτικό της σύστημα, άνοιξε τις τράπεζές της σε εξωτερικά κεφάλαια και εφάρμοσε μια σειρά μέτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που αντιπροσώπευαν το 51,8% του ΑΕΠ της το 2007, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Αυτό το άνοιγμα της αγοράς έδωσε μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά απέτυχε με την οικονομική κρίση του 2008, όταν οι δυτικοί απέσυραν απότομα τα χρήματά τους. 
Χιλιάδες Ούγγροι χρεωμένοι σε ελβετικά φράγκα καταστράφηκαν από την κατάρρευση του νομίσματός τους. 
Ο Όρμπαν εξελέγη με την υπόσχεση να κάνει ξένους επενδυτές και όχι πολίτες να πληρώσουν για το κόστος της κρίσης, σύμφωνα με αναλυτές. Η διόρθωση των υπερβολών των ιδιωτικοποιήσεων ήταν μια καλή ιδέα. Αλλά για να βεβαιωθεί ότι θα παραμείνει στην εξουσία, συγκέντρωσε σταδιακά όλη την εξουσία.

Πως τα κατάφερε;

Πρώτον, απέφυγε το ΔΝΤ και τα μέτρα λιτότητας του. Η κυβέρνησή του ξεκίνησε μια διαφορετική πολιτική στήριξης της οικονομίας από ότι ακολουθήθηκε στο δυτικό κόσμο. Βοήθησε τα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και αναδιάρθρωσε το δημόσιο χρέος, το οποίο τώρα κρατείται κυρίως σε φιορίνια και όχι σε ξένα νομίσματα.

Επιπλέον, μείωσε την υπερβολική εξάρτηση από ξένες επενδύσεις. Το μερίδιο του ξένου κεφαλαίου στις τράπεζες μειώθηκε από (περισσότερο από) 85% σε 55% το 2015. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνέχισε να απλώνει το κόκκινο χαλί σε αυτοκινητοβιομηχανίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, όπως η Audi, η BMW και η Opel, οι οποίες δεν δίστασαν να δημιουργήσουν τα εργοστάσιά τους στη χώρα. 
 
«Έδωσε ένα νεοφιλελεύθερο μήνυμα σε ορισμένους ευρωπαίους επενδυτές και ένα εθνικιστικό μήνυμα εσωτερικά», σύμφωνα με τον Ντομινικ Ουζαρέκ του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, μιας ανεξάρτητης ομάδας σκέψης στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ η ουγγρική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λειάνει τις θέσεις της για τη μετανάστευση αφού ήρθε αντιμέτωπη με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Όρμπαν, αν και σθεναρά κατά της μετανάστευσης, αποδέχτηκε, τον Σεπτέμβριο του 2021, με ένα διάταγμα που εξουσιοδοτούσε την προσωρινή άφιξη «φιλοξενούμενων εργαζομένων», ιδίως από την Ινδονησία και το Βιετνάμ, προκειμένου να αναπληρώσει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο την ανεργία, ενώ μείωσε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
 
Λίγοι γνωρίζουν ότι έχει στηρίξει σταθερά τις μειονότητες με ισχυρούς νόμους, με κορυφαία ωφελημένη την ελληνική μειονότητα.
 
Οι επικριτές τον κατηγορούν ότι έβαλε ανθρώπους του στενού του κύκλου επικεφαλής των δημόσιων ιδρυμάτων και εταιρειών και ότι πολλοί από αυτούς μάλιστα πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα ευρωπαϊκά κονδύλια. 
 
Σε τελική ανάλυση όμως αποδεικνύεται περισσότερο πατριώτης από πολλούς, πολυδιάστατος γεωπολιτικός παίκτης και ρυθμιστής πολλών αποφάσεων.


e-genius.gr ...intelligent web software