Ετοιμάζεται η πατριωτική δεξιά της Ιταλίας να συγκρουστεί με τους συμμάχους της ΕΕ για τη Ρωσία;
Η Ιταλίδα νικήτρια των εκλογών Τζόρτζια Μελόνι μπορεί εκ πρώτης όψεως να έχει πολλά κοινά με κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, Πολωνία και Ουγγαρία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι όταν πρόκειται για την πολιτική του πραγματικού κόσμου, οποιαδήποτε συμμαχία θα μπορούσε σύντομα να έρθει αντιμέτωπη με κάποια όρια.
Η νίκη της Μελόνι αντιμετωπίστηκε σιωπηλά από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη ήταν θερμές στα συγχαρητήριά τους.
«Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη από φίλους που να μοιράζονται ένα όραμα και μια κοινή προσέγγιση για την Ευρώπη», είπε η ουγγρική κυβέρνηση, ενώ από την Πολωνία ήρθαν έπαινοι για τη «μεγάλη νίκη» της Μελόνι.
«Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι περισσότερο από ευχαριστημένες με αυτές τις εκλογές, πρώτον γιατί ανακουφίζουν από την πίεση στις χώρες τους στην ΕΕ και δεύτερον γιατί ανοίγουν το δρόμο για ένα πιο ενωμένο μέτωπο», δήλωσε ο Γιόρνταν Μποζίλοφ, διευθυντής της Βουλγαρίας. από το Think Tank του Φόρουμ Ασφαλείας της Σόφιας.
Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι με την πατριωτική δεξιά στην εξουσία σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και ιδρυτικά μέλη, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερο απομονωμένες στις μάχες τους με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου.
Επιπλέον, η Ρώμη, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία είναι πλέον έτοιμοι να ευθυγραμμιστούν με κοινωνικές ανησυχίες, με θέσεις κατά του Ισλάμ, κατά των αμβλώσεων και κατά των ομοφυλοφίλων.
«Μαζί θα νικήσουμε τους κυνικούς και χαϊδεμένους ευρωκράτες που καταστρέφουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβιάζουν τις συνθήκες, καταστρέφουν τον πολιτισμό μας και προωθούν την ατζέντα LGBT!» Ο υφυπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Janusz Kowalski έγραψε στο Twitter σε ένα μήνυμα συγχαίροντας τη Μελόνι.
Η Μελόνι μοιράζεται επίσης το όραμα των υποψήφιων συμμάχων της για μια χριστιανική, λευκή Ευρώπη που αποτελείται από κυρίαρχα έθνη.
«Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι χώρες που θέλουν να αλλάξουν την ΕΕ εκ των έσω και δεν το κρύβουν. Μέχρι στιγμής δεν τα έχουν καταφέρει, αλλά σίγουρα θα γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας άξονας Ρώμης-Βουδαπέστης-Βαρσοβίας», δήλωσε η Τάρα Βάρμα, διευθύντρια του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις τέτοιων κομμάτων έχουν ήδη μετριαστεί τα τελευταία χρόνια από την πλήρη έξοδο από την ΕΕ, «δεδομένης της απόλυτης προειδοποίησης ότι το Brexit ήταν», πρόσθεσε.
Αντίθετα, ο άξονας θα μπορούσε να γίνει άμμος στα γρανάζια» για τις Βρυξέλλες.
«Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ΕΕ να σημειώσει πρόοδο ενώ θα συνεχίσει να επωφελείται από τα κοινά κονδύλια», είπε ο Βάρμα.
Διασπάσεις για τη Ρωσία
Ένα μέτωπο βασισμένο στις αξίες θα μπορούσε ακόμα να ιδρυθεί όταν αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κυρίαρχη ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.
Ενώ η Μελόνι μέχρι στιγμής έχει ταιριάξει με τη Βαρσοβία σε δηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή της στη γείτονά της, ο ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν παραμένει– κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Κάποια στιγμή, η Μελόνι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας», προέβλεψε ο Βάρμα.
Η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας δεν αναμένεται να κάμψει τη θέση της για να ταιριάξει με εκείνες των μικρότερων εταίρων της στον συνασπισμό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, που είναι πιο φιλικοί με τη Μόσχα.
«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, από όσο γνωρίζουμε ότι η Μελόνι υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο συνασπισμός της είναι πιο κοντά στο PiS της Πολωνίας (κυβερνητικό κόμμα) παρά στο Fidesz της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Ούγγρος αναλυτής Πατρικ Σιτσερζε.
Η Μελόνι «έστειλε τα σωστά μηνύματα για την Ουκρανία», δήλωσε ο Μάρτιν Κουένς του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, επισημαίνοντας την κρίσιμη σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ ως αξιόπιστου συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός, «έχει κάθε κίνητρο να έχει καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, και να μην μπει σε μια σκληρή μάχη», δήλωσε ο Πάολο Μοντούνιο, καθηγητής ιταλικού πολιτισμού σε πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Η Μελόνι «είναι πολύ ενήμερη για τα προβλήματα του ιταλικού κοινού, τον φόβο του για τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση. Αυτό που είναι επείγον για αυτήν είναι να διαχειριστεί την κρίση και όχι να πάρει ιδεολογικούς κινδύνους», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή κορυφαίων υπουργών από την επερχόμενη κυβέρνηση, ειδικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, θα σηματοδοτήσει ξεκάθαρα πώς η Μελόνι σχεδιάζει να τοποθετηθεί στην Ευρώπη.