x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Χιλιάδες Τσέχοι στους δρόμους: Αυτός είναι ο λόγος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι διαδηλωτές στην Τσεχία ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησής τους, καταγγέλλοντας την υποστήριξή της στο Κίεβο και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μπλόκαραν την κεντρική πλατεία της Πράγας για να καταδικάσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό εν μέσω της υποστήριξης της τσεχικής κυβέρνησης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η τελευταία διαδήλωση έρχεται μετά από δύο παρόμοιες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας που σύμφωνα με πληροφορίες προσέλκυσε περίπου 70.000 άτομα.

Το πλήθος της Παρασκευής στην πλατεία Βενκεσλας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα και τον τερματισμό της συμμετοχής της Τσεχίας στις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Οι διαδηλωτές φώναζαν «παραιτηθείτε, παραιτηθείτε» ενώ κυμάτιζαν τις τσεχικές εθνικές σημαίες.

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας, η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων είναι εχθρός μας», ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενος έναν ομιλητή στη συγκέντρωση. Μια ομάδα με το όνομα Τσεχία Πρώτα, η οποία έχει οργανώσει τις διαδηλώσεις, αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και έχει καλέσει τη χώρα να είναι στρατιωτικά ουδέτερη.

«Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε ο διοργανωτής Λαντισλαβ βραμπέλ σύμφωνα με το Reuters. «Όταν βλέπω ένα γεμάτο τετράγωνο, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Η τσεχική κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους διαδηλωτές, αποκαλώντας τους «φιλορώσους» και κατηγορώντας τους διοργανωτές τους ότι άκουσαν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η Τσεχία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 1999, λίγες μέρες πριν από τη Νατοική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, και έγινε μέλος της ΕΕ το 2004.

«Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι αιμορραγούν για την ελευθερία μας», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Και ξέρουμε επίσης ποιοι είναι οι εχθροί μας και δεν θα τους αφήσουμε να κλέψουν τον πατριωτισμό μας».

Η Τσεχία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της ιστορικής της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοικοκυριά στη χώρα έχουν τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, μετά την Εσθονία. Ο πληθωρισμός της Τσεχίας εκτινάχθηκε στο 18% τον Σεπτέμβριο.



e-genius.gr ...intelligent web software