x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εμπρηστικές δηλώσεις Καλίν, προκλητικό άρθρο της Milliyet -«Θρασύτατη Ελλάδα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι Haber 7.

Οι νέες δηλώσεις μοιάζουν με προαναγγελία ενός θερμού επόμενου χρονικού διαστήματος, εν όψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή, αρθρογράφος της «Milliyet», αναφερόμενος στο Αιγαίο, γράφει για την Ελλάδα ότι «έχουμε να κάνουμε με μια θρασύτατη χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

 

Όπως μετέδωσε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 είπε ότι όπως και το «Ορούτς Ρέις» έτσι και το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Δεν έχουν νομική βάση όσα λένε Έλληνες και Κύπριοι»

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως η χώρα του παραβιάζει τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντουλχαμίτ. Ούτε οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί», είπε συγκεκριμένα ο Καλίν.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

«Η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, όχι εμείς»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν “de facto” να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι «οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.».

«H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο, τη Συνθήκη της Λωζάνης και αυτή των Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά», κατέληξε ο Καλίν.

Τι πορεία θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές λόγω του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν» που, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα πιάσει «δουλειά» στις 9 Αυγούστου, βγήκε χθες από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας και οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής δεν έχει μετακινηθεί, με ορισμένους να θεωρούν ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά της Άγκυρας και άλλους να εκτιμούν ότι η Τουρκία κρατά πιο προσεκτική στάση μετά τα μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα, από Γερμανία και Γαλλία.
Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται από την Milliyet

Η διαστρέβλωση της αλήθειας από τον τουρκικό Τύπο συνεχίζεται, μέσω άρθρων γνώμης, δηλώσεων και αναλύσεων, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ενδεικτικό το άρθρο του Οζάι Σεντίρ, της Milliyet, που θεωρείται κοντά στο περιβάλλον του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και των τουρκικών κρατικών υπηρεσιών με τίτλο «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Δημοκρατίας».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το άρθρο ξεκινάει σημειώνοντας ότι «η Ιταλία, η οποία ηττήθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Συμμάχους στο Λονδίνο και το Παρίσι το 1945-46. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες αυτές τις διασκέψεις- η Τουρκία δεν συμμετείχε καν ως παρατηρητής στις συνομιλίες αυτές».

Υπενθυμίζει ότι «το αίτημα του Feridun Cemal Erkin, Γενικού Γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ, να συμμετάσχει στη διάσκεψη απορρίφθηκε από την Πρωθυπουργία «με την αιτιολογία ότι δεν συμμετείχαμε στον πόλεμο». Λάθος, βέβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νεαρή Τουρκική Δημοκρατία γύρισε την πλάτη της στο Αιγαίο. Αντιθέτως, έχουμε πολλές εντάσεις με την Ιταλία, η οποία παρέμεινε ιδιοκτήτρια των Δωδεκάνησων μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Στη συνέχεια, στο άρθρο της «Μιλιέτ», γίνεται αναφορά στις «μάχες» της Τουρκίας για τα Ίμια και το Καστελόριζο καθώς και στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων του 1947.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, παίζοντας ένα μεγάλο παιχνίδι». Το άρθρο γράφει: «Οι Έλληνες διπλωμάτες αναφέρονται σε μια ομιλία που έκανε το 1936 ο τότε τούρκος υπουργός Εξωτερικών Tevfik Rüştü Aras στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε εκείνη την ομιλία, ο Aras είπε ότι η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να εξοπλίσει τα νησιά της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Η Συνθήκη του Montreux καλύπτει το καθεστώς των Στενών και των νησιών στα Στενά. Στη Συνθήκη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νησιά της Λήμνου ή της Σαμοθράκης, αλλά η Ελλάδα χρησιμοποιεί το επιχείρημα στον πρόλογο».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια θρασύτατη χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι αυτές οι συνθήκες είναι συνθήκες οριοθέτησης συνόρων και όχι αφοπλισμού».

Στο θέμα του εναέριου χώρου και των 12 ναυτικών μιλίων, που σύμφωνα με τον αρθρογράφο «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ μας και της Ελλάδας» και ξεκίνησε «από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Ελλάδα επέκτεινε τον εναέριο χώρο της στα 10 μίλια το 1931».

Τέλος, το δημοσίευμα προειδοποιεί εμμέσως με πόλεμο θέτοντας το ερώτημα: «Θα πήγαινε η Τουρκία σε πόλεμο για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση μιας τάξης που αφήνει το 70% των υδάτων του Αιγαίου στην Ελλάδα, μειώνει την ανοιχτή θαλάσσια περιοχή στο 19% και αφήνει στην Τουρκία μερίδιο 7% στο Αιγαίο, όπου ένα πλοίο που ταξιδεύει από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη θα πρέπει να περάσει από ελληνικά χωρικά ύδατα; Ας απαντήσει η Ελλάδα και σε αυτό το ερώτημα…».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software