x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ζεσταίνει» μηχανές το «Abdulhamid Han»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με την ημερομηνία επίσημης εξόδου του ‘’Abdulhamid Han’’ να έχει οριστεί σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στις 9 Αυγούστου η Αθήνα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ‘’alert’’.

Θα ανοίξει τον ‘’ασκό του Αιόλου’’ αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις και θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ή θα ‘’ζυγίσει’’ όλα τα δεδομένα, θα λάβει υπόψη του την αρνητική για αυτόν συγκυρία και θα περιοριστεί σε ένα επικοινωνιακό σόου για το εσωτερικό του ακροατήριο; Ο Ταγίπ Ερντογάν εν αναμονή της εξόδου του ‘’Abdulhamid Han’’ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο κρατά στα χέρια του μια κρίσιμη απόφαση που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν βαδίζουμε για επανάληψη του καλοκαιριού του 2020 και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια ή τα συνεχή ‘’χαστούκια’’ του τελευταίου διαστήματος τον περιορίζουν σε ”τουφεκιές στον αέρα”.

Το Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη μερικά μίλια έξω από το λιμάνι Τασουτσού βόρεια της Κύπρου και πραγματοποιεί δοκιμές όπως συνηθίζεται άλλωστε για τέτοιου είδους πλοία πριν αναλάβουν αποστολή πραγματοποίησης γεώτρησης. Το ίδιο σκηνικό έχει και στο παρελθόν επαναληφθεί τόσο με τα υπόλοιπα τρία Τουρκικά γεωτρύπανα όσο και με τα ερευνητικά της Άγκυρας. Και σχεδόν πάντοτε παρουσία πολεμικού πλοίου του Τουρκικού ναυτικού.

Με την ημερομηνία επίσημης εξόδου του ‘’Abdulhamid Han’’ να έχει οριστεί σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στις 9 Αυγούστου η Αθήνα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ‘’alert’’. Το Τουρκικό ναυτικό αναμένεται να προχωρήςει σε έκδοση Navtex η οποία θα οριοθετεί την θαλάσσια περιοχή έρευνας προειδοποιώντας τα διερχόμενα πλοία να παραμείνουν εκτός του ‘’δακτυλίου’’ της γεώτρησης σε απόσταση αρκετών μιλίων. Με δεδομένη την τακτική Ερντογάν κανένας στο Ελληνικό Επιτελείο δεν θεωρεί ότι οι γείτονες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα εξόδου του πλωτού γεωτρύπανου αφού άλλωστε ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Στο παρελθόν ακολουθώντας τακτική αιφνιδιασμού εξέδωσαν ναυτική οδηγία ενώ ήδη είτε τα ερευνητικά είτε τα πλωτά γεωτρύπανα βρίσκονταν εν πλω προς τον προορισμό τους.

Κατά συνέπεια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη φροντίσει να λάβουν τα μέτρα τους ώστε όχι απλά να μην αιφνιδιαστούν αλλά να περιμένουν το ‘’Abdulhamid Han’’ ειδικά στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να το στείλει Δυτικά σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων πόσο μάλλον σε περιοχή η οποία για την Ελλάδα θεωρείται ως ‘’nο access area’’για τους γείτονες όπως η θαλάσσια περιοχή που ορίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση που το Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο κινηθεί Δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ εντός θαλάσσιας περιοχής Ελληνικών συμφερόντων θα εκδοθεί άμεσα anti-Navtex η οποία θα ακυρώνει την Τουρκική ναυτική οδηγία με την δικαιοδοσία για έκδοση Navtex να ανήκει στις Ελληνικές αρχές. Ένα από τα σενάρια που έχουν στο τραπέζι των επιχειρήσεων οι Έλληνες Επιτελείς θα είναι επίσης-όπως και στο παρελθόν έχει συμβεί-η άμεση έκδοση ναυτικής οδηγίας για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων-Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας- στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την άμεση ανάπτυξη ναυτικών Δυνάμεων και την υποστήριξη από μαχητικά της HAF.

Όμως οι στρατιωτικές κινήσεις αναμένεται να αποτελέσουν συνέχεια μιας σειράς από άμεσες διπλωματικές ενέργειες με την Αθήνα να στοχεύει σε ταχύτατη αντίδραση του διεθνούς παράγοντα. Κινήσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο να ενημερώσουν Συμμάχους και μη αλλά και όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι η Άγκυρα θα αν προχωρήσει σε μια τέτοια πρόκληση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα τίθεται απέναντι σε μια σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χώρα την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πόλεμος, αυτός στην Ουκρανία με όσες αρνητικές συνέπειες έχει ήδη προκαλέσει. Με την Ελληνική πλευρά να διαθέτει ήδη την εικόνα ότι οι αντιδράσεις προς την Τουρκία θα είναι καταιγιστικές σε μια τέτοια περίπτωση.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software