x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ανησυχία στην Αθήνα για τις νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Συναντήσεις στην Αθήνα με την υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Anna Baerbock, στο Παρίσι ο Δένδιας

Στον απόηχο της απόφασης της Άγκυρας να βγάλει στις 9 Αυγούστου το πλωτό γεωτρύπανο της «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για έρευνες (άγνωστη ακόμα η τοποθεσία, θα την ανακοινώσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος Erdogan), η Αθήνα έχει εκκινήσει έναν ακόμα διπλωματικό μαραθώνιο σε μια προσπάθεια αφενός να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις αφετέρου να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που θα της επιτρέψουν να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα και να αποτρέψει τα χειρότερα.

Τη στιγμή που ο Erdogan εξακολουθεί προκλητικά να καταφέρεται κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και να συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών (πρόσφατα είπε πως «ως Τουρκία θα κάνουμε ότι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών του δόθηκε υπό τον όρο να παραμείνουν υπό καθεστώς μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Θα μάθει»), η ελληνική πλευρά θα έχει σημαντικές επαφές τόσο στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Anna Baerbock όσο και στο Παρίσι με την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Catherine Colonna.

Μητσοτάκης σε Erdogan: Άσε τις προκλήσεις, ασχολήσου με την οικονομία

 

Ήδη από χθες τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας φρόντισαν να στείλουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο κ.Μητσοτάκης αφού υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, κάλεσε τον πρόεδρο Erdogan να αφήσει τις νεοθωμανικές επιδιώξεις και να στρέψει την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας.

«Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» ήταν το μήνυμα του κ.Μητσοτάκη, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Κύπρο, υποστήριξε πως «ο αναθεωρητισμός δεν αποτελεί αποδεκτή πολιτική».

Συναντήσεις Baerbock με Μητσοτάκη, Δένδια

 

Τις θέσεις αυτές αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Anna Baerbock, την οποία θα υποδεχθεί (στις 10:30) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατόπιν η Baerbock θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της, Ν. Δένδια ενώ στις 12:45 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Πάντως, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, αν και επέκρινε τη στάση της Άγκυρας, υποστηρίζοντας πως τα μέλη μιας κοινής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου, επί της ουσίας κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν μέσω διαλόγου, επισημαίνοντας πως ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο σημασία να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων εταίρων.

Σε κάθε περίπτωση, η Baerbock, η οποία μετά την Αθήνα, θα επισκεφθεί την Άγκυρα, επισήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Γερμανίας.

 

Στο Παρίσι ο Δένδιας

Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, ο κ.Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι και πάλι οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ.Δένδιας θα ενημερώσει τη Γαλλίδα ομόλογό του, από την οποία περιμένει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας οποιασδήποτε πρόκλησης και στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη η Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software