x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Είναι τρελοί, τέλος! Τσαβούσογλου: «Να μην μιλάει η Ελλάδα για ανθρώπινα δικαιώματα»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
 

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχονται λίγο μετά τη σκληρή απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Αθήνα έχει κλείσει περισσότερα από τα μισά μειονοτικά σχολεία στη Θράκη.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

 

Όπως επισήμανε, η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών. Αναφέρει δε πως το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων 29 μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας», υπογράμμισε.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών».

 

«Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, προσθέτει, «τα ελάχιστα πλέον σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη».

Υπενθύμισε ακόμη ότι «για την ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη «θα λειτουργήσουν μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα» και πρόσθεσε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

 

«Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης», τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της».

Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με ανακοίνωσή του, στην οποία… φυσικά, σημείωνε ότι τα σχολεία ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα κλείνει τέσσερα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη.

 

Όπως τόνισε ο Μπιλγκίτς, η χώρα του καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 4 δημοτικά σχολεία, που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών κάθε χρόνο».

Σημείωσε επίσης πως, «με την τελευταία αυτή απόφαση, η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Έτσι, φαίνεται ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, μέσω της ‘προσωρινής αναστολής’, έχει γίνει συστηματική.

Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν το δικαίωμα της μειονότητας να ιδρύει, να διοικεί και να εποπτεύει τα δικά της σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, αποτελούν ένδειξη της αντανάκλασης της διακριτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ασκείται σε κάθε τομέα εδώ και χρόνια σε βάρος των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης» υποστήριξε ο Μπιλγκίτς.

 

Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα F-16 πάνε καλά

Σε άλλο σημείο των σημερινών του δηλώσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συζητήσεων με τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-16.

 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για τα μαχητικά πάνε καλά και η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια έχει εξαφανιστεί».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software