x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έβγαλαν ξανά μπροστά τον Τσιόδρα να τρομοκρατεί!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων.
Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που έχει οριστεί κύριος στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

«Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών και την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων.

 

Ρωτήθηκε ακόμη για τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή. Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι ή περιμένουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια.

Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες, υπογράμμισε και παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

 

Ο Έλληνας αξιωματούχος επεσήμανε επίσης τη διάσταση της ψυχικής υγείας στην Covid και σημείωσε ότι η Ελλάδα διόρισε υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μίλησε επίσης για τη στρατηγική των τεστ και της ενημέρωσης, ενώ ερωτηθείς για το αν έμειναν πίσω ασθενείς non Covid στη διάρκεια της πανδημίας, απάντησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, ρωτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές για τη συμβολή της μάσκας και για τη δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους, για την έλλειψη συνεκτικών πολιτικών ως προς αυτό το θέμα και ως προς την έμφαση που πρέπει να δοθεί εναλλακτικά στον καλό εξαερισμό και στην ποιότητα του αέρα.

Οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η συνεισφορά της μάσκας είναι σημαντική, σημείωσαν οι δύο εμπειρογνώμονες, δεχόμενοι ότι ως προς την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Υπήρξαν ερωτήσεις με προβληματισμό για τον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι ασθενούν με ήπια συμπτώματα, θέμα στο οποίο η κ. Βλίγκε απάντησε ότι ο κίνδυνος είναι μαζί με τα παιδιά να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.

 

Σημειώνεται ότι συνεδριάζει από το πρωί η Ειδική επιτροπή του ΕΚ για την πανδημία της COVID-19 της οποίας τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις με τους διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Αντρέα Αμόν και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) Πιέρ Ντελσό, καθώς και με επικεφαλής επιδημιολόγους από πέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η συζήτηση εστίασε στα μαθήματα που πήραμε από τις εθνικές στρατηγικές και τις εκστρατείες εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν, περιλαμβανομένων των προβληματισμών για τα εμβόλια και για τη συλλογή δεδομένων, καθώς και για την εξέλιξη των μεταλλάξεων του ιού και την αντιμετώπιση του ευάλωτου πληθυσμού αλλά και των υγειονομικών.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software