x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κλείνει σήμερα ο αγωγός Nord Stream 1

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Nord Stream 1, ο σημαντικότερος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα διακόψει σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου τη ροή του, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης, οι οποίες θα διαρκέσουν 10 μέρες.

Το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο, το Βερολίνο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει ποτέ, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τον «αντιμέτρων» που εφαρμόζει το Κρεμλίνο.

Άλλωστε, η Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της μεταφορικής ικανότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

 

Ο Καναδάς επιστρέφει τις επισκευασμένες τουρμπίνες – Αντίθετο το Κίεβο

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, ο Καναδάς θα σπάσει τις κυρώσεις και θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. Στον αντίποδα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει την Πέμπτη την αντίθεσή της στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

 

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24η Φεβρουαρίου.

«Με το προσωρινό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream θα αυξηθούν οι τιμές»

Στις αρχές Ιουλίου, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Nord Stream 1 θα μείνει κλειστός, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, υποστήριξε ότι «θα υπάρξει ακόμη λιγότερο φυσικό αέριο και οι τιμές θα αυξηθούν». «Η αγορά του αερίου είναι κερδοσκοπική και θα γίνει μια νέα προσπάθεια όσο γίνεται μεγαλύτερης αποθήκευσης», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι τέλος, τόνισε ότι «η Ιταλία έχει καλύψει το 60% της δυνατότητας αποθήκευσης αερίου και θέλει να φτάσει στο 90%. Ένα ποσοστό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο».

 

«Κατοχικά» μέτρα στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων που παραπέμπουν, χωρίς υπερβολή, σε κατάσταση πολέμου. Οι θερμοστάτες πέφτουν για το ζεστό νερό, οι δημόσιοι φωτισμοί χαμηλώνουν και οι πισίνες, θερμαινόμενες ή όχι, κλείνουν.

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για το καλοκαίρι, γιατί για τον χειμώνα ήδη έχει ανακοινωθεί από τον μεγαλύτερο πάροχο ενοικιαζόμενης κατοικίας στη Γερμανία πως από τις έξι η ώρα το βράδυ ως τις επτά το πρωί η θέρμανση στα σπίτια θα είναι στο μίνιμουμ, δηλαδή το πολύ στους 17 βαθμούς Κελσίου. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει κάτι τέτοιο για μια χώρα στην Κεντρική Ευρώπη το καταχείμωνο.

«Η κατάσταση είναι περισσότερο και από δραματική», σχολιάζει ο Αξελ Γκεντάσκο, επικεφαλής της ένωσης γερμανικών επιχειρήσεων στέγης GdW, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times, εκφράζει φόβους ότι «στη Γερμανία απειλείται η κοινωνική ειρήνη». Και καθώς οξύνεται περαιτέρω η ένταση με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκφράζουν φόβους πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

 

«Η διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου είναι η πιο πιθανή επιλογή»

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή» σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας και ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

 

Συνεδριάζει το Eurogroup

Η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί υπό δραματικές συνθήκες, στη σκιά του κλεισίματος του αγωγού Nord Stream 1.

Κατά τη διάρκειά του αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις για το πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ξεπεράσουν τη σκόπελο, αλλά και για τον καθορισμό των δημοσιονομικών κανόνων της επόμενης χρονιάς.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software