x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

30 Ιουνίου σαν σήμερα: 1995 οι Γερμανοί ξανάρχονται στα Βαλκάνια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

1859…. Ο ριψοκίνδυνος Γάλλος, Ζαν Φρανσουά Γκραβελέ, γνωστός και ως Σαρλ Μπλοντέν, διασχίζει τους καταρράκτες του Νιαγάρα σχοινοβατώντας.

 
 1903…. Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό.

1905…. Δημοσιεύεται η εργασία του Αϊνστάιν «Επί της Ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων»: το γενέθλιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

 

1908…. Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωροειδούς. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε καταστρέφει περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα.

1913…. Αρχίζουν και πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις πρώην συμμάχους της, Σερβία και Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βουλγάρων.

1919…. Εντονη είναι η διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους για τα τουρκικά έκτροπα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία (Σφαγή Αϊδινίου). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφασίζει την εγκατάσταση του Ελληνα αρχιστράτηγου, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, στη Σμύρνη.

1930…. Ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

 

1934…. Ξεκινά στη Γερμανία το αιματηρό τριήμερο που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» και άνοιξε το δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ προς την απόλυτη εξουσία. Ο ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, Αδόλφος Χίτλερ, διατάζει τις δολοφονίες εκατοντάδων μελών του ίδιου του κόμματος του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να λάβουν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του, δήθεν προγραμματισμένου από τον Ερνστ Ρεμ, αρχηγό των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δε δημοσιεύθηκε. Ο νέος αρχηγός των SA, Βίκτορ Λούτσε, είπε αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες δολοφονήθηκαν περίπου 200 άνθρωποι.

1936…. Εκδίδεται το ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το οποίο τρία χρόνια αργότερα θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

1944…. Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς (Νιου Χαμσάιρ), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά το χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1949…. Στην Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ.

1950…. Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι από 33 χώρες ιδρύουν τη νέα Σοσιαλιστική Διεθνή.

1971…. Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου “Σογιούζ ” πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα.

1972…. Εγκρίνεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της χούντας το αυτόματο διαζύγιο.

1992…. Στις Φιλιππίνες, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Φιντέλ Ράμος, ο οποίος διαδέχεται την Κορασόν Ακίνο.

1993…. Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».

1995…. Στη Γερμανία, η Βουλή εγκρίνει την αποστολή στρατιωτών και μαχητικών αεροσκαφών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εμπλέκοντας, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το γερμανικό στρατό σε αποστολή μάχης στο εξωτερικό.

1996…. Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει τον Κώστα Σημίτη, Πρόεδρο του Κινήματος, αφού επικρατεί του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997…. Επειτα από 156 χρόνια το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα. Στην εντυπωσιακή τελετή παράδοσης παρίσταται ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου Κάρολος και πολλοί ξένοι επίσημοι.

Σαν σήμερα το 1958 γεννήθηκε η στιχουργός, Λίνα Νικολακοπούλου και το 1966 ο αμερικανός πυγμάχος, Μάικ Τάισον. Την ίδια μέρα το 1984 πέθανε η αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας, Λίλιαν Χέλμαν, («Μικρές Αλεπούδες», το 2001 ο αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ, Τζο Χέντερσον και το 2012 ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software