«ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ» ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Δυσμενείς επιπτώσεις στον αμυντικό σχεδιασμό της Άγκυρας αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Nordic Monitor»
Τις τουρκικές επιθετικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας ανέδειξε νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Nordic Monitor» το οποίο κάνει λόγο για ισχυρό πλήγμα στο πολεμικό σχεδιασμό της Άγκυρας μέσω της διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για την υποστήριξη της ελληνικής άμυνας. Επί της ουσίας πρόκειται για διαπιστώσεις με αφορμή την αποκάλυψη της γνωστής υπόθεσης «Βαριοπούλα», στην Κωνσταντινούπολη το 2010 οι οποίες όμως «αντικατοπτρίζουν» σε μεγάλο βαθμό τη πορεία των εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τελευταίο κεφάλαιο έπειτά από μια περίοδο ηρεμίας ήταν η έναρξη επανάληψης των παραβιάσεων στο Αιγαίο από την Τουρκική Αεροπορία, ταυτόχρονα με τις νέες απειλές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Το επίμαχο δημοσίευμα του Nordic Monitor επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπήρχαν λεπτομερή πολεμικά σχέδια, τα οποία μάλιστα μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού, Στρατηγού Τσετίν Ντογάν. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, το κεντρικό σημείο αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, με συμπληρωματικές δράσεις στην περιοχή της Θράκης στην Ελλάδα για την υποστήριξη του κύριου θεάτρου. Οι σχεδιαστές τόνιζαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Θράκη θα έπρεπε να επικεντρωθεί όχι στην εδαφική κατάκτηση, αλλά στην πρόκληση της μέγιστης δυνατής ζημίας στις εχθρικές δυνάμεις. Ο στόχος ήταν η καταστροφή και όχι η κατοχή. «Τα μέτρα που θα ληφθούν στη Θράκη πρέπει να υποστηρίξουν την επιχείρηση στο Αιγαίο. Ο στόχος στην περιοχή αυτή θα πρέπει να αφορά λιγότερο τα εδαφικά κέρδη και να επικεντρώνεται περισσότερο στην καταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων εχθρικών δυνάμεων», ανέφερε τότε η τελική έκθεση του.. σεμιναρίου..
Ανατροπή του σχεδιασμού από ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του δημοσιεύματος του Nordic Monitor σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρκικό σχεδιασμό (αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός εξακολουθεί να υφίσταται) λόγω των πρόσφατων συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία -ιδιαίτερα αυτές που παρέχουν στις ΗΠΑ διευρυμένη πρόσβαση στις ελληνικές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις. Αναφέρεται δε στο σχετικό δημοσίευμα ότι: «η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις καθιστά σημαντικά πιο επικίνδυνη για την Τουρκία τη στόχευση ελληνικών στρατιωτικών μέσων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να αποφύγει».
Επιπλέον παρουσιάζεται ως συμπέρασμα ότι η ανατροπή του τουρκικού επιθετικού σχεδιασμού αποτελεί «βασικό παράγοντα πίσω από την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική της Άγκυρας, απέναντι στην αμυντική εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα» αλλά και την ‘έντονη αντίθεσή της’ στην ενίσχυση των αμυντικών δεσμών της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Γαλλία.
Η λάθος.. «χρήση της Ελλάδας ως βάσης των ΗΠΑ στο Αιγαίο» σύμφωνα με τον Ερντογάν αναφέρεται και ως ένα ακόμη επιχείρημα που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, με το δημοσίευμα να κάνει σαφή αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στην Άγκυρα στις 11 Νοεμβρίου 2021. Τότε ο Ερντογάν είχε εκφράσει δημόσια την απογοήτευση του, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η ίδια η Ελλάδα έχει πλέον γίνει βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μπορούσα καν να μετρήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων μέσα στην Ελλάδα, είναι τόσες πολλές. Όταν κοιτάζετε τον χάρτη, η ίδια η Ελλάδα μοιάζει με αμερικανική στρατιωτική βάση. Αυτή είναι η πραγματικότητα… Γιατί δημιουργούνται όλες αυτές οι βάσεις και για ποιο σκοπό; Ρωτήσαμε - ο υπουργός Άμυνας μου, ο υπουργός Εξωτερικών μου και εγώ ρωτήσαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους - και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υπεκφυγές απαντήσεις. Δεν είναι ειλικρινείς. Ο γείτονας που έχουν επιλέξει είναι η λάθος προσέγγιση».
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο Ελλάδα και Τουρκία είχαν μόλις ξεπεράσει μια δύσκολη χρονική συγκυρία όπου παραλίγο να εκδηλωθεί πολεμική σύρραξη μεταξύ τους στο Αν. Αιγαίο. Nωπό ήταν τότε και το τεράστιο πλήγμα που προκάλεσε στο Τουρκικό Ναυτικό και την εθνική υπερηφάνεια της γείτονος, ο εμβολισμός της φρεγάτας “Kemal Reis” από τη ΦΓ «ΛΗΜΝΟΣ» “F-451” του Πολεμικού Ναυτικού. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη κορύφωση της έντασης το καλοκαίρι του 2020 σε απόσταση 100vμ νοτίως του Καστελόριζου με επίκεντρο το ερευνητικό πλοίο «Ουρούτς Ρείς».
«Φρένο» στο τουρκικό σχεδιασμό
Με τίτλο «τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ, Γαλλία, προκαλώντας οργισμένα ξεσπάσματα του Ερντογάν», το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης αναφέρεται στον τουρκικό στρατιωτικό σχεδιασμό όσον αφορά μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας επαναφέροντας στην επικαιρότητα τα σχέδια του τουρκικού στρατού στην γνωστή από το 2010 υπόθεση «Βαριοπούλα». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα» ήταν ένα σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2003, το οποίο προέβλεπε ότι το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο θα προκαλούσε πόλεμο με την Ελλάδα προκειμένου να καταλάβει την εξουσία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα από αυτό το σχέδιο αναδείχτηκε τότε η σκληρή σύγκρουση του Τουρκικού Στρατού με την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία. Έκτοτε όσοι θεωρήθηκαν ότι είχαν σχέση με την υπόθεση φυλακίστηκαν και τέθηκαν εκτός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το δημοσίευμα της Nordic Monitor καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «Η έκθεση του μυστικού σεμιναρίου υποδηλώνει ότι η επιθετική ρητορική που επιδεικνύει η τουρκική ηγεσία δεν αποσκοπεί απλώς στην εσωτερική κατανάλωση, όπως η απόσπαση της προσοχής του κοινού από εσωτερικά ζητήματα όπως η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η άνοδος των τιμών ή για να συγκεντρώσει ψήφους κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδήμονες». Και συνεχίζει: «Υπάρχει, στην πραγματικότητα, πραγματική στρατηγική σκέψη πίσω από την πολεμοκάπηλη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παραμεριστεί από τις απολογητικές δικαιολογίες των Τούρκων διπλωματών και των φιλοτουρκικών αναλυτών, οι οποίες στοχεύουν να συσκοτίσουν την οπτική, ισχυριζόμενοι ότι προορίζονταν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση».
Εν κατακλείδι το επίμαχο δημοσίευμα επιμένει ότι οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ ήταν αυτές που έβαλαν φρένο στα τουρκικά σχέδια ενώ εμφανίζεται σε μια χρονική συγκυρία που οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας εισέρχονται σε μια νέα φάση ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στον τελευταίο γύρο επαφών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας. Έπειτα από τις επαφές μεταξύ του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν κάποιες συναντήσεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς επίσης ανταλλαγές σε επίπεδο ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών με διάφορες αφορμές. Δεν αναμένεται όμως καμία κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί της ουσίας των ζητημάτων που υπάρχουν.
Ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση
Επί όλων των παραπάνω φυσικά δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση αν και ανώτερες στρατιωτικές πηγές τονίζουν την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση καθώς «τίποτα δεν έχει αλλάξει» με την Τουρκία. Η Άγκυρα άλλωστε επιμένει να αμφισβητεί τον χώρο της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στο Αιγαίο ενώ έμπρακτά εκδηλώνει την αμφισβήτηση του FIR Αθηνών και την κυριαρχία του εθνικού εναερίου χώρου (ΕΕΧ), με αύξηση των παράνομων εισόδων τουρκικών μαχητικών στις αντίστοιχες περιοχές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο Αιγαίο σημειώθηκαν 141 παραβάσεις του FIR Αθηνών (Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας – ICAO) και 59 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, που πραγματοποιήθηκαν από 78 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2024 το ΓΕΑ είχε καταγράψει μόλις 14 παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών από 8 τουρκικά αεροσκάφη και καμία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου.
Την ίδια στιγμή, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) καταγράφει σταθερά μεγέθη στις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) το πρώτο τρίμηνο του 2025. Συγκεκριμένα καταγράφει συνολικά 472 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, με το αντίστοιχο διάσημα στο 2024 να είναι 477 παραβιάσεις, με τη ρητή υποσημείωση ότι οι αριθμοί αφορούν συμβάντα παραβιάσεων των ΕΧΥ που διαπράχθηκαν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την τουρκική ακτοφυλακή.