ΤΑΜΣ "ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΗΡΩΑΣ 24" ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
Από το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου όπου παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Επώνυμος Ήρωας ‘24» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τις νέες αλλαγές στον τρόπο κλήσεις και εκπαίδευσης των εφέδρων του Ελληνικού Στρατού που θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που προβελέπει η “Αντζέντα 2030”. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις στον τομέα τις επάνδρωσης των μονάδων σε περίοδο κρίσης ή πολέμου με προσωπικό το οποίο θα προέρχεται από τις τάξεις της εφεδρείας. Προσωπικό το οποίο όμως θα τη δυνατότητα προηγουμένως να καλείται ήδη από την περίοδο της ειρήνης - ανά τακτά χρονικά διαστήματα - για εκπαίδευση στην ειδικότητα του, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο και αξιόμαχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται η αντίληψη που υπήρχε επί δεκαετίες στην Ελλάδα για έναν πολύτιμο θεσμό που αποδεδειμγένα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα την αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Δεν μπορεί κανείς να μην αισθανθεί υπερηφάνεια για τα όσα υλοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύσαμε καθώς για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια οι ΕΔ ενεργοποίησαν τη διαδικασία κατάταξης μεγάλου αριθμού εφέδρων του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα της ειδικότητας τους και να ενημερωθούν παράλληλα για τις σύγχρονες εξελίξεις σε οπλικά συστήματα και τακτικές των Τεθωρακισμένων του Πυροβολικού και του Μ/Κ Πεζικού.
Το μεγάλο “στοίχημα” για την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος έφερε εις πέρας η 24η Τεθωρακσιμένη Ταξιαρχία (XXVI ΤΘΤ) στο Λιτόχωρο η οποία κατόπιν εντολής του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ κατά το χρόνικό διάστημα από 3 έως 8 Νοεμβρίου πραγματοποίησε μετεκπαίδευση εφεδρείας έτους 2024 με τη πρόκσληση όλων των προβλεπόμενων εφέδρων του Σχηματισμού. Σημειώνεται οτι η πρόσκληση αυτή των εφέδρων διεξάγεται για πρώτη φορά σε Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όσον αφορά στις διαδικασίες πρόσκλησης – κατάταξης καθώς και στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης – ιδιαιτέρως του προσωπικού που είχε υπηρετήσει σε άλλα οπλικά συστήματα από αυτά που διαθέτει η Ταξιαρχία κατά τη διάκρκεια της θητείας του.
Όπως προέκυψε από το ποσοστό παρουσίασης οι έφεδροι που κλήθηκαν, ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία τους, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικό για το θεσμό της εφεδρείας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί οτι η συμεριφορά των εφέδρων κατα γενική ομολογία υπήρξε ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης γεγονός που απέδειξε οτι οι σύγχρονοί Πολίτες – Οπλίτες έχουν πλήρη συνάισθηση της κρίσιμότητας της αποστολής τους ενώ παράλληλα διευκολύνθηκε η υλοποίηση του συνόλου των δραστηριοτήτων που είχαν προγραμματιστεί.
Την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Επώνυμος Ήρωας ‘24» παρακολούθησε στο πεδίο βολής Λιτοχώρου (ΙΠΒΑΛ) ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την μετεκπαίδευση των εφέδρων στο πλαίσιο της άσκησης ενώ κολούθως έγινε παρουσίαση των αντικειμενικών σκοπών της και η εκτέλεσή της από τα εμπλεκόμενα στρατιωτικά τμήματα.
Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο ΥΕΘΑ απευθυνόμενος προς τα τμήματα εφέδρων που συμμετείχαν με απόλυτη επιτυχία στην άσκηση αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα υλοποιηθούν στο εξής αναφορικά με το θεσμό της εφεδρείας αποκαλύπτοντας ότι αυτός θα αλλάξει στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ο ίδιος μάλιστα όπως ανέφερε ήταν ιδιαίτερα χαρύμενος που βρέθηκε στο Λιτόχωρο μετά από πολλά χρόνια όπου είχε εκπαιδευτεί ως Δόκιμος Αξιωματικός σε άρματα μάχης Μ-48 τονίζοντας οτι οι ασκήσεις των Εφέδρων είναι κρίσιμες καθώς αναδεικνύουν τις δυνατότητες του θεσμού της Εφεδρείας, στις οποίες ο ΥΕΘΑ πιστεύει απολύτως.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ Δένδιας την ομιλία του η ιστορική παράδοση του Ελληνισμού, επί 2.500-3.000 χρόνια, είναι απολύτως συνυφασμένη με τον πολίτη-οπλίτη. Την Πατρίδα, την Πόλη τότε, τη χώρα σήμερα, την υπερασπίζει ο ένοπλος πολίτης. “Υπάρχει ένας λαμπρός κορμός επαγγελματικών στελεχών, αλλά οι μύες είναι οι πολίτες που κρατούν όπλο για να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους. Και αυτό είναι μεγάλη τιμή, αλλά και ένα τεράστιο καθήκον, ένα συνταγματικό καθήκον των Ελλήνων. Ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Πρέπει να εξελιχθούμε για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε αυτά που έχουμε: την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Προχωράμε, λοιπόν, με μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Την έχουμε ονομάσει «Ατζέντα 2030». Σε αυτό το πλαίσιο, η Εφεδρεία έχει σημαίνοντα ρόλο. Η Εφεδρεία θα μεταρρυθμιστεί κι αυτή. Και αποδείξατε σήμερα, αυτές τις τελευταίες έξι ημέρες - και σήμερα μπροστά σε κοινό - ότι η Εφεδρεία μπορεί λαμπρά να επιτελέσει τον ρόλο της. Από το πιο απλό, τον τρόπο με τον οποίο καλείστε. Είναι ανεξήγητο γιατί στον 21ο αιώνα πρέπει η πρόσκληση να έρχεται με ένα έγγραφο που σας επιδίδει αστυνομικός. Εσείς είστε εδώ γιατί η Πατρίδα σας κάλεσε, αλλά και εσείς το θέλετε. Η πρόσκλησή σας από εδώ και πέρα θα γίνεται ηλεκτρονικά. Έχουμε όλοι κινητά τηλέφωνα, όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με το ίντερνετ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ηλεκτρονική διεύθυνση.
Επίσης, οι προσκλήσεις θα γίνονται πολύ πιο τακτικά. Άκουσα ότι μερικοί από εσάς έχετε να κληθείτε 17 ολόκληρα ρόνια. Ακόμα χειρότερα, 24 χρόνια, είπε ο συνάδελφος. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια πολύ ισχυρή Εφεδρεία σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε ανάγκη όποιου δεν θέλει να βοηθήσει την Πατρίδα. Υπάρχουν αρκετοί που την αγαπούν και θέλουν. Και αυτοί είναι όχι απλώς οι περισσότεροι, είναι η συντριπτική πλειοψηφία”.
Ακολούθως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε το στίγμα των επερχόμενων εξελίξεων αναφορικά με το θεσμό της εφεδρείας ανακοινώνοντας οτι οι ασκήσεις θα είναι πιο συνχές ενώ θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση νέων απειών που αναδεικνύνται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, Ειδικότερα ο κ Δένδιας μιλώντας στους εφέδρους είπε τα εξής:
“Η εκπαίδευση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί τα συστήματα αλλάζουν, οι δυνατότητες μας μεγεθύνονται, αλλά μεγεθύνονται και οι απειλές. Πρέπει να εκπαιδευτείτε στη χρήση drones. Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε συστήματα αντι-drone. Την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ, θα πετάνε drones πάνω από τα κεφάλια σας.
Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα, ακριβώς για τον λόγο που σας είπα. Για να υπερασπίσουμε την Πατρίδα μας, τη δυνατότητα μας να υπάρχουμε στο πλαίσιο που εμείς πιστεύουμε. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς γι’ αυτό που κάνετε αυτές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κυρίως για το παράδειγμα που δίνετε σε όσους έχουν κι αυτοί τη διάθεση, τη θέληση, τη βούληση να υπηρετήσουν διαχρονικά την Πατρίδα».
Συνδυασμένες επιχειρήσεις Τεθωρακισμένων Μ/Κ Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων
Ο σκοπός της άσκησης ΤΑΜΣ «ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΗΡΩΑΣ-24» ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια. Η ονομασία της άσκησης προήλθε από τον θεσμό των εφέδρων του 5ου αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα, όπου ο στρατηγός κάθε φυλής επέλεγε από τη ληξιαρχική γραμματεία τους άνδρες που θα είχε υπό τις διαταγές του. Όσοι από αυτούς επιλέγονταν, τα ονόματά τους αναγράφονταν στη βάση του αγάλματος του επώνυμου ήρωα κάθε φυλής.
Διαπιστώθηκε η μεγάλη εθελοντική συμμετοχή των Εφέδρων, το υψηλό ηθικό και η θέλησή τους για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού. Η επίδοση των Φύλλων Ατομικής Πρόσκλησης ξεκίνησε την 07 Αυγούστου 2024, από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Από τις 18 Σεπτεμβρίου διατέθηκε και Στρατιωτικό προσωπικό για την ενίσχυση της διαδικασίας επίδοσης. Η κατάταξη των εφέδρων ξεκίνησε την 03 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την 04 Νοεμβρίου. οι έφεδροι εκπαιδεύτηκαν τόσο σε επιχειρησιακά αντικείμενα κατά οργανικά τμήματα όσο και σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους. Στο σύνολό τους εκτέλεσαν βολές (ημέρα και νύχτα) με τα Οπλικά Συστήματα που προβλέπεται από τα καθήκοντα και την ειδικότητά τους, ενώ επιγραμματικά παρουσιάζονται ορισμένα αντικείμενα όπως:
- Μηχανοδήγηση διαφόρων τύπων οχημάτων και ερπυστριοφόρων.
- Εκπαίδευση σε συστήματα εξομοιωτών
- Βολές ΠΒ και όλμων
- Εκπαίδευση σε αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας (αρτοποίηση, παρασκευή συσσιτίου, διανομή καυσίμων κλπ).
Κατά την τελική φάση της ασκήσεως η οποία υλοποιήθηκε στη συντριπτική της πλειοψηφία από εφέδρους εκτελέστηκε συνυασμένη αντεπιθετική ενέργεια από 13 συνολικά άρματα μάχης Leopard1A5 τα οποία υποστηρήχθηκαν από πυρά Πυροβολικού και όλμων ενω από αέρος παρείχαν εγγύς αεροπορική υποστήριξη ελικόπτερα AH-64A+ και AH-64D Apache της Αεροποριας Στρατού καθώς και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Απολύτως επιτυχής και η εκτέλεση αλμάτων με εφέδρους των Ειδικών Δυναμεων
Παράλληλα για πρώτη φορά εκτελέστηκε ταχεία ανάπτυξη τμήματος Ειδικών Δυνάμεων αποτεούμενο από επίστρατους με ελικόπτερο CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού με τη μέθοδο FAST ROPE ενώ μια μέρα νωρίτερα ελικόπτερο του ιδίου τύπου χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη έφεδρων αλεξιπτωτιστών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών (1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ) στη Ζώνη Ρίψης Λάρισας με απόλυτη επιτυχία!.
Όπως τονίστηκε οι αερομεταφερόμενες μονάδες είναι αυτάρκεις για περιορισμένο χρόνο επιχειρήσεων ή μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη υποστήριξη μάχης. Αποτελούνται από ειδικά οργανωμένα, εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα τμήματα για ρίψη από αέρος από αεροσκάφη ή προσγείωση στην περιοχή του στόχου ή ακόμη περισσότερο για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.Στόχος τους είναι να παρέχουν στον Διοικητή του Θεάτρου Επιχειρήσεων (ή εναλ. της Περιοχής των Επιχειρήσεων) τη δυνατότητα να επέμβει όπου υπάρχει τέτοια ανάγκη, παρέχοντας τη διάσταση του βάθους στο πεδίο της μάχης. Γι αυτό και τα βασικά χαρακτηριστικά των αερομεταφερόμενων δυνάμεων περιλαμβάνουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης - ειδικό εξοπλισμό και υψηλό ηθικό που επέδειξαν πλήρως τα τμήματα εφέδρων των Ειδικών Δυναμεων/
Τέλος στο ίδιο πλαίσιο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο CHINOOK στα Μέγαρα, μαζί με εφέδρους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο της αναβίωσης του διπτύχου «Πολίτης – Οπλίτης».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός του Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, στο πλαίσιο μετεκπαίδευσης εφεδρείας συμμετείχε σε άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο CH-47D Chinook, μαζί με τους επιχειρησιακούς Διοικητές των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και Εφέδρους Αξιωματικούς και Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές.