x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Φως Εξ Ανατολών», το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης που δεν πρόλαβε να λειτουργήσει

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το Αρχείο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης φρόντισε να μεταφερθεί στην Αθήνα ο πρωτεργράτης του Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και βρίσκεται στο  Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΦΕΤ) του ΕΚΠΑ.-Η Οι.Ομ.Κω. και το ΜΦΕΤ εξέδωσαν την εργασία: « Η Μελέτη και Τεκμηρίωση του Αρχείου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης (1919-1922)»

Μια μελέτη 379 σελίδων παρουσιάζει , μέσω ενός Αρχείου, την προσπάθεια της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης το «Φως Εξ Ανατολών» .

Δυστυχώς, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, το Πανεπιστήμιο δεν πρόλαβε να λειτουργήσει. Της προσπάθειας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου ηγείτο ένας μεγάλος Έλληνας,  από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, ο  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Κωνσταντίνος Kαραθεοδωρή, ο Έλληνας Αϊνστάιν

Ωστόσο, ο  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή μερίμνησε  να μεταφερθεί στην Αθήνα το Αρχείο και η κινητή περιουσία του άτυχου αυτού Πανεπιστημίου.

Μια εκλεκτή συλλογή από το αρχείο του Πανεπιστημίου Σμύρνης παραδόθηκε από τον  καθηγητή Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στον τότε καθηγητή Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)  , Δημήτριο Χόνδρο. Κατόπιν τη φύλαξή του ανέλαβε ο Καθηγητής Καίσαρ Αλεξόπουλος και τα τελευταία 30 χρόνια ο Κωνσταντινουπολίτης Δρ. Χρυσολέων  Συμεωνίδης , ο οποίος έχει την  προστασία του συνόλου  των συλλογών του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΦΕΤ) του ΕΚΠΑ. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Σόλωνος 104, Αθήνα.

image001

Από το 1990 ξεκίνησαν από τον Δρ. Χρυσολέοντα Συμεωνίδη οι αγώνες σε κάθε επίπεδο, ώστε το Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ να οριστεί  διατηρητέο ως προς κτήριο και τις συλλογές του, η δε χρήση του ως Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΦΕΤ) .

Το υλικό του ΜΦΕΤ ξεπερνά τους 500 τόνους σε βιβλία και όργανα και δύναται να καλύψει  επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών μέτρων, αριθμώντας πάνω από 15.000 όργανα καθώς και  υλικό και βιβλία του Πανεπιστημίου Σμύρνης.

 Στο διατηρητέο υλικό του Μουσείου υπάρχει, πλέον των άλλων, το αρχείο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης, έπιπλα, όργανα, βιβλιοθήκες, έγγραφα, βιβλία κ.λπ. Οι  προσπάθειες  συνεχίζονται έως και σήμερα, ώστε στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών και  Τεχνολογίας να υπάρξει πτέρυγα αφιερωμένη στο Πανεπιστήμιο Σμύρνης και στον αείμνηστο  Καθ. Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Ο Δρ. Χρυσολέων Μιχαηλίδης εμπιστεύτηκε το ψηφιακό Αρχείο  στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.Ομ.Κω.).  

Η κυρία Ελένη Πατούχα, πτυχιούχος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και Εθελόντρια Οικουμενικής Οι. Ομ.Κω. ,  συνέγραψε την εργασία « Η Μελέτη και Τεκμηρίωση του Αρχείου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης (1919-1922)»

Η κ. Ελένη Πατούχα

Η εργασία εκδόθηκε από την Οι. Ομ.Κω. και το ΜΦΕΚΤ.

Οι αιτίες της αποστροφής για την τεχνολογία στη σύγχρονη Ελλάδα και οι συνέπειές της | Insider

Ο πρόεδρος της Οι. Ομ.Κω. , Καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου , σε εισαγωγικό σημείωμα στην έκδοση, αναφέρει: «Είμαι βέβαιος ότι η παρούσα εργασία της εθελόντριας της Οι.Ομ.Κω. , κυρίας Ελένης Πατούχα,  αποτελεί μια σημαντική συμβολή στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας για τον Πολιτισμό της  Ανατολής.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙ.Ομ.Κω. εκφράζω τις ολόθερμες ευχαριστίες  μας στην κ. Ελένη Πατούχα για το εξαιρετικό βιβλίο που συνέγραψε και στον Δρ. Χρυσολέοντα Συμεωνίδη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε».

 

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software