x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 3%, πληθωρισμός 2,4%, ανεργία 10,6%

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό για φέτος και το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που συντάχθηκε υπό το φως της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές του προσχεδίου που κατατίθεται αύριο στη βουλή ο πήχης της ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 3% με βασικές κινητήριες δυνάμεις τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023.
Σύμφωνα με το προσχέδιο η «Ελλάδα στέλνει ισχυρό σήμα ισχυροποίησης των προοπτικών της οικονομίας, το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να εμπεδώνεται έχοντας ευεργετικό αντίκτυπο στην επενδυτική δραστηριότητα που κινείται δυναμικά με αιχμή το κομμάτι των εξοπλισμών».Ταμείο ΑνάκαμψηςΜόνο η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2024 αναμένεται να αγγίξει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών στο 6,3% το 2024 από 2,7% φέτος η ώθηση που θα λάβουν τα «μοτέρ» της οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα έκτακτα γεγονότα που θα επηρεάσουν ασύμμετρα την χώρα.
Ανοδικά στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να επιδράσουν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η πραγματοποίηση μια σειράς κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν την ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε επιθυμητά επίπεδα και η ευνοικότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.
Να σημειωθεί ότι σε ονομαστικούς όρους το ελληνικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει σε ταχύτητα το 4,1% το μέσο δηλαδή επίπεδο της τελευταίας πενταετίας πριν την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. Ωστόσο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2024 που θα κατατεθεί το Νοέμβριο θα υπάρχει και εναλλακτικό δυσμενές σενάριο που θα κατεβάζει μία μονάδα τον ρυθμό επέκτασης σε περίπτωση όξυνσης της πληθωριστικής κρίσης και ισχυρών αναταράξεων στο διεθνές περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 1,3% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Το μέτωπο του πληθωρισμού

Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη στη περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 10,7% διευρύνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ωστόσο ανησυχητικές εστίες ανάφλεξης εξακολουθούν να υπάρχουν και συνδέονται με την απώλεια ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών καθιστώντας αβέβαιη την ένταση της αποκλιμάκωσης του γενικού δείκτη τιμών τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται με την πρόβλεψη για μέση τιμή αργού πετρελαίου από 81,8 δολάρια το βαρέλι το 2023 σε 81,2 δολάρια το βαρέλι το 2024.

Πρόβλεψη για πλεόνασμα

Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση διατηρεί ως «κόρη οφθαλμού» την πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023. Ωστόσο αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο καλύτερης επίδοσης στην περιοχή του 0,9%. Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο του προσχεδίου υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές της θερινής περιόδου και ιδιαίτερα αυτές από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel για τις επιπτώσεις στην οικονομία και το εύρος επίδρασης του κόστους στον προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ονομαστικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση υποχωρώντας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,2% το 2024 από 4,5% το 2023.
Εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας για την κλιματική κρίση ο προϋπολογισμός προβλέπει αποθεματικό 600 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές ενώ ενσωματώνει παροχές και φοροελαφρύνσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ με ανοιχτό το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αν υπάρξουν νέες αυτές θα είναι μετρημένες και στοχευμένες για να μην υποχωρήσει κάτω από το 1,6% η ιδιωτική κατανάλωση το 2024 από 2,5% φέτος. Καθοριστικό ρόλο για την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος θα διαδραματίσουν τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11,2% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,6% το 2024 με βάση την μεθοδολογία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και σε 9% με τους εθνικούς λογαριασμούς ενώ η συνολική απασχόληση από 1,4% φέτος θα επιβραδυνθεί στο 0,9% το 2024 λόγω της αυξανόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας. Από την άλλη τα 5,09 εκατομμύρια απασχολούμενων που προβλέπονται κατά μέσο όρο το 2024 αντιστοιχούν σε ιστορικό υψηλό για όλη την περίοδο των διαθέσιμων εθνικολογιστικών στοιχείων από το 1995.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software