x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ξεριζώνονται οι Αρμένιοι, αδειάζουν το Nagorno-Karabakh – Έφυγε το 25% του πληθυσμού

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Υπό τον φόβο εθνοκάθαρσης και διώξεων οι Αρμένιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Nagorno-Karabakh καθώς εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, περίπου 28.000, δηλαδή το 25% του πληθυσμού έχει ήδη περάσει ή έχει πάρει το δρόμο για την Αρμενία.
Μετά τον πόλεμο των 24ωρών που εξαπέλυσε στις 19/9 το Αζερμπαϊτζάν – τον είχε «βαπτίσει» αντιτρομοκρατική επιχείρηση – και τη νέα στρατιωτική ήττα που υπέστησαν, οι Αρμένιοι του θύλακα αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στην παράδοση των όπλων τους και στη διάλυση των όποιων ένοπλων τμημάτων τους.
Μάλιστα οι αρχές του Karabakh ανακοίνωσαν ότι δεν θέλουν να παραμείνουν πλέον στα πατρογονικά τους εδάφη, όντας αυτά τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, φοβούμενοι εθνοκαθάρσεις.
Και ενώ η έξοδος των Αρμενίων συνεχίζεται, ο αριθμός των θυμάτων από την τεράστια έκρηξη που έγινε σε δεξαμενή καυσίμων έξω από την πρωτεύουσα του Karabakh, έχει φτάσει ήδη τους 68.

Τραγωδία

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα και ενώ χιλιάδες Αρμένιοι είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές σε βενζινάδικο έξω από το Stepanakert (πρωτεύουσα του Karabakh) με τα αυτοκίνητα τους προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα και να αρχίσουν την πορεία τους προς την Αρμενία, κατεγράφη μια τεράστια έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων από άγνωστη αιτία.
Ο απολογισμός είναι τραγικός.
Τουλάχιστον 68 νεκροί, 105 αγνοούμενοι και πάνω από 300 τραυματίες.
Σε δηλώσεις του ο David Babayan, βοηθός του προέδρου του Nagorno-Karabakh υποστήριξε ότι αν και οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιο λάθος από αμέλεια, δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

Και νεκροί στην Αρμενία

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται πως οι σωροί 125 Αρμενίων από το Nagorno-Karabakh έχουν μεταφερθεί στην Αρμενία για αναγνώριση, με το υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει πως όλοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας.
Οι Αζέροι ανέφεραν πως τα νοσοκομεία του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμα να περιθάλψουν θύματα, αλλά είναι άγνωστο εάν έχει μεταβεί ο οποιοσδήποτε σε αυτά, ενώ έκαναν γνωστό πως μεταφέρουν καύσιμα στην περιοχή του Karabakh προκειμένου να μπορούν να προμηθευτούν όσοι πολίτες θέλουν να φύγουν.
Σημειώνεται πως το Αζερμπαϊτζάν είχε προχωρήσει εδώ και 10 μήνες σε αποκλεισμό του θύλακα των Αρμενίων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε καύσιμα, αλλά και σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
6_57.JPG
Έξοδος κατά χιλιάδες

Η μαζική – κατά χιλιάδες – αποχώρηση των Αρμενίων από το Karabakh και ο συνωστισμός που καταγράφεται στους δρόμους μέχρι τα σύνορα – μια απόσταση 35 χιλιομέτρων διανύεται σε πολλές ώρες – έχει αναγκάσει τις αρμενικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αναβάλλουν για λίγο την αναχώρηση τους, προκειμένου να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα επισημαίνουν πως θα δρομολογηθούν έξτρα δρομολόγια λεωφορείων για όσους θέλουν να φύγουν.
Ήδη στην Αρμενία, στη μεθοριακή γραμμή, στην πόλη Goris έχει δημιουργηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός.
«Νομίζω ότι θα δούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Karabakh να φεύγει για την Αρμενία.
Τους λένε να ενσωματωθούν στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα στην οποία δεν υπήρξαν ποτέ μέρος, όταν οι περισσότεροι από αυτούς δεν μιλούν καν τη γλώσσα ενώ τους λένε να διαλύσουν τους τοπικούς θεσμούς τους.
Αυτή είναι μια προσφορά που οι περισσότεροι άνθρωποι στο Karabakh δεν θα δεχτούν» υποστηρίζει ο Thomas de Waal, ανώτερος συνεργάτης στο thinktank Carnegie Europe.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software