x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κακά μαντάτα για το επίδομα θέρμανσης φέτος – Ποια αλλαγή είναι στο τραπέζι

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Κακά μαντάτα για το επίδομα θέρμανσης φέτος. Η πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων καλπάζει: Το μπρεντ έως και πάνω από 94 δολάρια, η μέση τιμή βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης να απειλεί να κάνει πρεμιέρα με τιμή πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. Έτσι, με αυτές τις τιμές στα καύσιμα και την ακρίβεια να απειλεί να ροκανίσει όλο και περισσότερο το εισόδημα των πολιτών, τα νέα για το επίδομα θέρμανσης δεν είναι καλά. Εξετάζονται μόνο οριακές αλλαγές, με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να μην αλλάζουν.

Εξαίρεση αποτελεί ότι στο τραπέζι είναι η μικρή διεύρυνση της περιμέτρου κάλυψης των δικαιούχων: Με προσαύξηση τέκνων από τις 3.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια η οποία για να πάρει επίδομα θέρμανσης θα έπρεπε να έχει εισόδημα έως 30.000 ευρώ, φέτος θα το δικαιούται με εισόδημα έως 34.000 ευρώ. Αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Η διάθεση του πετρελαίου θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου. Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Όσοι δεν έβαλαν πέρσι φυσικό αέριο και γύρισαν σε πετρέλαιο πήραν διπλό επίδομα έως 1.600 ευρώ. Όμως, το διπλό επίδομα που δόθηκε πέρσι είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί, αφού η τιμή στο φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει.

Πώς ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης

Πέρσι άλλαξε το ποσό βάσης στα 350 ευρώ (από τα 300 ευρώ). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Συνεπώς, το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν πέρσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πέρσι ήταν:

Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).
Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).
Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά, κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πιο απλά:

Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}e-genius.gr ...intelligent web software