x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι προοπτικές υιοθέτησης της τροπολογίας Μενγκ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η υπερψήφιση της τροπολογίας για την Ελλάδα που κατέθεσε η βουλευτής Γκρέις Μενγκ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους διαδρόμους του Κογκρέσου. Άλλωστε η δικομματική στήριξη που απολαμβάνει η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία (MDCA) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή, με πολλούς νομοθέτες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και διεύρυνσής της.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί και συνεπώς μένει να δούμε το πως θα εξελιχθεί η τελική έκβαση της. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο νομοθετικά σώματα σημαίνει ότι μαζί με τη Βουλή καλείται και η Γερουσία να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου NDAA. Στο νομοσχέδιο, όμως, που έχει ήδη υπερψηφίσει η Γερουσία δεν υπάρχει μια αντίστοιχη τροπολογία. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καθώς κατά την πάγια πρακτική δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο πανομοιότυπες εκδοχές του νομοσχεδίου.

Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (conference) προκειμένου να «συνθέσουν» (reconcile) τις δύο διαφορετικές εκδοχές και να διαμορφώσουν ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία της σύνθεσης περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις που επηρεάζονται από το γενικό κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ και υπερβαίνουν το καθαυτό περιεχόμενο των επιμέρους τροπολογιών. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να δούμε εάν τελικά η τροπολογία της βουλευτή Γκρέις Μενγκ θα βρίσκεται στο τελικό κείμενο του NDAA που θα φτάσει στο οβάλ γραφείο.

Από εκεί και πέρα, η τροπολογία ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση (τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών) να συντάξει μια έκθεση που στην ουσία θα αποτελεί μια επισκόπηση της εφαρμογής της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνία (MDCA). Ειδικότερα, η έκθεση θα διερευνά μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά.

Για την ωρίμανση, λοιπόν, της συγκεκριμένης ιδέας υπάρχει ακόμα μακρύς πολιτικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Ανεξάρτητα από το εάν θα υιοθετηθεί ή όχι η τροπολογία Μενγκ, το σίγουρο είναι ότι η ομόφωνη έγκριση της από τη Βουλή αποτελεί ένα θετικό βήμα που δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι νομοθέτες στην αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την επέκτασή της.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software