x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τροφή …υψηλής τεχνολογίας! Έρχεται το «εργαστηριακό κοτόπουλο»…

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο

 

Νάσος Πετράκης

Μετά τη Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη χώρα που ενέκρινε την πώληση κρέατος κοτόπουλου που καλλιεργείται σε εργαστήριο. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το κρέας φτάνει στα πιάτα μας και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς ένα μέλλον πρόχειρου φαγητού υψηλής τεχνολογίας.

 
 

Οι δύο εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων με έδρα την Καλιφόρνια, η Upside Foods και η Good Meat, έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για την πώληση κρέατος κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Η έγκριση αυτή ακολουθείται από την επιθεώρηση και έγκριση των συστημάτων υγειονομικής ασφάλειας των υποδομών τους. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, αυτές οι εταιρείες έλαβαν το πράσινο φως από τον Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIS) εξέδωσε επίσης μια ειδοποίηση συμμόρφωσης προς την Joinn Biologics, μια εταιρεία που συνεργάζεται με την Good Meat. Η παραγωγή αυτού του κρέατος κοτόπουλου επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κυττάρων που εξάγονται από ζώα ή γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου σε βιοαντιδραστήρες, όπου τρέφονται με θρεπτικά συστατικά παρόμοια με αυτά που θα κατανάλωναν τα πραγματικά ζώα.

 

«Αυτή η εξουσιοδότηση θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το κρέας φτάνει στα τραπέζια μας», δήλωσε η Uma Valeti, ιδρύτρια της Upside Foods. Τα προϊόντα αυτών των εταιρειών θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε διάφορα εστιατόρια. Η Γαλλίδα σεφ Dominique Crenn έχει ήδη παραγγείλει στην Upside Foods κρέας κοτόπουλου για το εστιατόριό της στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο José Andrés αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα προσφέρει κοτόπουλο Good Meat σε ένα από τα εστιατόριά του στην Ουάσιγκτον ή ίσως θα τo στείλει στην Ουκρανία, μαζί με τις άλλες συσκευασίες πρόχειρου φαγητού, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας World Central Kitchen.

Παρά την επίσημη έγκριση, η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο παραμένει ακριβή. Σε αντίθεση με τα εναλλακτικά κρέατα που προέρχονται από φυτά, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο απαιτεί μια διαδικασία παραγωγής με ένταση ενέργειας και πόρων. Εταιρείες όπως η Bond Pet Foods έχουν προχωρήσει στην παραγωγή τροφών για κατοικίδια από ζωικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται μέσω μικροβιακής ζύμωσης, κινούμενες σε μια δυνητικά λιγότερο απαιτητική αγορά.

 

Παραδόξως, τα προσχήματα για την έγκριση της πώλησης τεχνητού κρέατος είναι τα ίδια όπως πάντα: αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμη βήμα προς τον έλεγχο των τροφίμων από μια χούφτα ισχυρών χωρών και μεγάλα βιομηχανικά μονοπώλια.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software