x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποιοι είναι οι νεοναζί που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Milchakov είναι ο επικεφαλής μιας ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας γνωστής ως Rusich, η οποία  ασπάζεται ανοιχτά τους ναζιστικούς συμβολισμούς και τις ριζοσπαστικές ρατσιστικές ιδεολογίες . Η ομάδα, και ο ίδιος ο Milchakov, έχουν συνδεθεί αξιόπιστα με φρικαλεότητες στην Ουκρανία και στη Συρία.

 

Μαζί με μέλη του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος, μιας λευκής ομάδας υπεροχής που χαρακτηρίστηκε «παγκόσμια τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από δύο χρόνια, η Rusich είναι μία από τις πολλές δεξιές ομάδες που πολεμούν ενεργά στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη Ρωσία τακτικές ένοπλες δυνάμεις ή συμμαχικές αυτονομιστικές μονάδες.

 

Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, την οποία έλαβε το Der Spiegel και δημοσίευσε στις 22 Μαΐου, πολλοί Ρώσοι ακροδεξιοί και νεοναζί πολεμούν στην Ουκρανία.

 
Πόντιος Πιλάτος η Γερμανία σε περίπτωση σε πιθανού πόλεμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας
 
 
 

Σύμφωνα με το Spiegel, Γερμανοί αναλυτές έγραψαν ότι, το γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες καλωσόρισαν νεοναζιστικές ομάδες υπονομεύει τον ισχυρισμό του Πούτιν και της κυβέρνησής του ότι, ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από την εισβολή είναι η επιθυμία να «απο-ναζιστοποιήσουν» την Ουκρανία.

Από τη Συρία στην Ουκρανία

Ακόμη και πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε προσελκύσει έναν σημαντικό αλλά άγνωστο αριθμό στρατιωτών και μαχητών με «δεξιές» συμπάθειες. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό σε δεξιές πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικούς, που πολέμησαν στο πλευρό ή ως μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ένα φαινόμενο που χρονολογείται από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ντονμπάς το 2014.

Το διάσημο σύνταγμα Azov της Ουκρανίας, σχηματίστηκε από μια δεξιά πολιτοφυλακή που ονομάζεται Τάγμα Azov, που κέρδισε φήμη στις πρώτες ημέρες του πολέμου. Οι ηγέτες και οι ιδρυτές της ομάδας, υποστήριξαν ανοιχτά την ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική ρητορική. Τα λογότυπά του έμοιαζαν πολύ με κάποια που χρησιμοποιούσαν οι ναζιστικές μονάδες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Αργότερα ενσωματώθηκε στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, το Azov μείωσε την εξτρεμιστική ρητορική, αλλά διατήρησε τη φήμη ως μια τρομερής μονάδα μάχης.

Για χρόνια, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν στοχεύσει το Αζόφ καθώς και εθνικιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, όπως ο Στέπαν Μπαντέρα και άλλοι για προπαγανδιστικούς σκοπούς, συχνά διαστρεβλώνοντας ή υπερβάλλοντας τις απόψεις και τις πράξεις τους προς υποστήριξη του ψευδούς ισχυρισμού ότι, η Ουκρανία ελέγχεται ή κυριαρχείται από νεοναζί.

 

Ανακοινώνοντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν προσπάθησε να τη δικαιολογήσει λέγοντας ότι οι στόχοι ήταν «η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζισμός». Το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι, αυτό το επιχείρημα είναι ανειλικρινές και λένε, ακόμη και αν ήταν αληθινό, δεν θα δικαιολογούσε την έναρξη μιας απρόκλητης εισβολής εναντίον μιας χώρας με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ωστόσο, έχει δοθεί λιγότερη προσοχή όλα αυτά τα χρόνια στις δεξιές ρωσικές πολιτοφυλακές που πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Συρία.

Ενώ ορισμένοι μαχητές πιστεύεται ότι εντάχθηκαν στις τάξεις των ρωσικών ιδιωτικών μισθοφόρων εταιρειών - οι Vagner είναι ο πιο γνωστοί - ένας άγνωστος αριθμός μαχητών, εντάχθηκε και εκπαιδεύτηκε υπό τον Rusich, καθώς και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα και την παραστρατιωτική του μονάδα, την  Λεγεώνα Russian Imperial.

Ο Milchakov, πρώην αλεξιπτωτιστής, έχει  αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως ο υπαρχηγός του Rusich, μαζί με έναν άλλο Ρώσο ονόματι Petrovsky. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ομάδα συνδέεται ρητά με τους Vagner.

Η ομάδα Rusich ιδρύθηκε επίσημα ως Ομάδα Αναγνώρισης Σαμποτάζ και Επίθεσης Rusich στην Αγία Πετρούπολη το 2014.

 

Τόσο ο Milchakov όσο και ο Petrovsky, πολέμησαν εναντίον της Ουκρανίας ως εθελοντές στο Donbas το 2014 και το 2015 και έχουν επιδείξει ανοιχτά τα παράσημα, που τους απονεμήθηκαν ως μέρος της «Ένωσης Εθελοντών Donbas». Εκείνη την εποχή, ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα ότι οι δυνάμεις της πολεμούσαν στο Ντονμπάς, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές δυνάμεις που πολεμούσαν τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν απλώς ντόπιοι παρτιζάνοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, κοντά στο χωριό Shchastya της Περιφέρειας Λουχάνσκ, οι μαχητές της Ρωσίας πολέμησαν μια ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα που ονομάζεται Aidar. Οι ουκρανικές ειδήσεις ανέφεραν ότι, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Στη συνέχεια, εικόνες ακρωτηριασμένων και καμένων σωμάτων κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ο Milchakov αργότερα,  καυχήθηκε ανοιχτά ότι φωτογράφιζε τα πτώματα.

Ο Milchakov κέρδισε επίσης φήμη την ίδια χρονιά, όταν μπλόγκερ και ρεπόρτερ ανακάλυψαν μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο από δύο χρόνια νωρίτερα, στα οποία έδειχνε να σκοτώνει ένα κουτάβι, να του κόβει το κεφάλι και φέρεται να το τρώει!!

 

Η ταμπλόιντ ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets, τιτλοφόρησε ένα  άρθρο σχετικά με το φρικιαστικό περιστατικό,  «Ένας φασίστας χασάπης από την Αγία Πετρούπολη πήγε να πολεμήσει για τους εξεγερμένους».

Στις αρχές του 2015, στους Milchakov και  Petrovsky  επιβλήθηκαν κυρώσεις από τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Milchakov «υποστηρίζει ενεργά ενέργειες και πολιτικές που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την Ουκρανία», ανέφερε η Βρετανία στην  ανακοίνωση των κυρώσεων .

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Petrovsky  συνελήφθη στη Νορβηγία , όπου ζούσε και εργαζόταν δίπλα σε έναν Νορβηγό συνδεδεμένο με τη δεξιά ομάδα Στρατιώτες του Όντιν. Τον ίδιο μήνα απελάθηκε.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020-2021, έδειξαν ότι οι μαχητές Rusich βρίσκονταν στη Συρία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε μια στρατιωτική επιχείρηση για να στηρίξει το συριακό καθεστώς και να εξοντώσει τους μαχητές της αντιπολίτευσης εκεί. Το μέσο ενημέρωσης της Αγίας Πετρούπολης Fontanka, στα τέλη του 2017  βρήκε επίσης φωτογραφίες του Milchakov,  να κολυμπά σε μια πισίνα κοντά στην Παλμύρα.

Η έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι, οι μαχητές Rusich βρίσκονται στην Ουκρανία από τις αρχές Απριλίου.

Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι ο Milchakov ή ο Petrovsky, βρίσκονται ή ήταν στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στις 27 Μαΐου, ένα κανάλι (Telegram) που φαινόταν να συνδέεται με τον Rusich δημοσίευσε μια φωτογραφία χωρίς ημερομηνία, που υποτίθεται ότι δείχνει τόσο τον Milchakov όσο και τον Petrovsky στην Ουκρανία, να στέκονται μπροστά από ένα ημικατεστραμένο τεθωρακισμένο όχημα.

 

«Ο Μιλτσάκοφ…επιστρέφει στη δράση», ανέφερε η ανάρτηση. «Τώρα βρίσκεται κάπου στην απεραντοσύνη της Ουκρανίας και ασχολείται ενεργά, με τον αποναζισμό και την αποστρατιωτικοποίηση».

Εφεδρική Ομάδα

Την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, ο επικεφαλής του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος, Ντένις Γκαρίγεφ, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram λέγοντας: «Χωρίς αμφιβολία, είμαστε υπέρ της εκκαθάρισης της αυτονομιστικής οντότητας στην  Ουκρανία».

Το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 στην Αγία Πετρούπολη από τον Stanislav Vorobyov, προσυπογράφει μια μοναρχική ιδεολογία, η οποία εν μέρει προέρχεται από την πεποίθηση ότι η Ρωσία πρέπει να ηγείται από έναν απόγονο της δυναστείας Romanov, την οικογένεια του τελευταίου Ρώσου τσάρου.

 

Τον Απρίλιο του 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ομάδα, καθώς και στον Vorobyov, τον Γκαρίγεφ και έναν άλλο άνδρα.

Η ομάδα «παρείχε εκπαίδευση παραστρατιωτικού τύπου σε λευκούς υπερασπιστές και νεοναζί στην Ευρώπη και εργάζεται ενεργά για να συσπειρώσει αυτούς τους τύπους ομάδων, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στους αντιληπτούς εχθρούς τους», ανέφερε το υπουργείο  σε δήλωση . Το κίνημα «έχει δύο εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες πιθανότατα χρησιμοποιούνται για επίθεση σε δασικές και αστικές επιθέσεις, τακτικά όπλα και εκπαίδευση σώμα με σώμα».

Λίγες εβδομάδες μετά την ανάρτηση του Gariyev στο Telegram, το κέντρο εκπαίδευσης μάχης της οργάνωσης κοντά στην Αγία Πετρούπολη, που ονομάζεται Partizan, ανακοίνωσε τη στρατολόγηση εθελοντών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Gariyev δημιούργησε επίσης, μια σχετική οργάνωση που ονομάζεται Reserve Squad, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση των γερμανικών πληροφοριών, έχει λάβει εμβάσματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας, η οποία είναι η κυβερνητική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την παροχή προστασίας σωματοφύλακα σε κορυφαία στελέχη του Κρεμλίνου.

Όπως και με τον Rusich, μαχητές της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Λεγεώνας συμμετείχαν στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία το 2014-2015 και σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν οι μαχητές, τουλάχιστον έξι μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν τότε.

Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, ο Γκαρίγεφ τραυματίστηκε σε μάχες στα μέσα Απριλίου και ο υπαρχηγός του, Ντένις Νεκράσοφ, σκοτώθηκε, πιθανότατα κοντά στην πόλη Ιζιούμ της Περιφέρειας Χάρκοβο.

Ο Aleksandr Verkhovsky, μακροχρόνιος ειδικός σε εξτρεμιστικές ομάδες στη Ρωσία και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου SOVA, είπε ότι πιθανότατα υπήρχαν πολύ λιγότεροι Ρώσοι εξτρεμιστές μαχητές στην Ουκρανία τώρα από ότι, τα πρώτα χρόνια του πολέμου του Ντονμπάς.

 

«Οι εθνικιστές έπαιξαν βασικό ρόλο στην πρώτη φάση του πολέμου», είπε στην Current Time. «Αποτελούσαν σημαντικό μέρος, όχι πλειοψηφία, αλλά σημαντικό. Τώρα δεν βλέπουμε εδώ μεγάλο αριθμό εθελοντών από τη Ρωσία…. Ίσως το πολύ μερικές δεκάδες».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software