x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αναπτυξιακές κινήσεις για τη Μέση Ανατολή από την Τουρκία, ενώ εδώ πετάμε… χαρταετό!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Έργο Αναπτυξιακής Οδού - Υπήρξε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα: Διάσκεψη Αναπτυξιακού Έργου Δρόμου...

 Οι αξιωματούχοι της Τουρκίας, του Ιράν, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Ιορδανίας, που συγκεντρώθηκαν υπό τη φιλοξενία του Ιράκ, συζήτησαν ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Το έργο δεν είναι ξένο προς την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Shiya es Sudani και ο Πρόεδρος Ερντογάν, που βρέθηκαν στην Τουρκία στις 21 Μαρτίου 2023, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Άγκυρας» στο πλαίσιο αυτού του έργου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι «Ο Δρόμος Ανάπτυξης είναι ένα έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για το Ιράκ και την Τουρκία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή» (iletisim.gov.tr, 21.3.2023).

Συνοπτικά, αυτό το έργο, το οποίο σχεδιάζει να συνδέσει το Great Fav Port στον Αραβικό/Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας οδικώς και σιδηροδρομικώς, θεωρείται ως μια «αναπτυξιακή» κίνηση για τη Μέση Ανατολή.

 ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στην πραγματικότητα, το έργο δεν είναι καινούργιο. Το ιρακινό Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2010 ότι είχε αποδεχθεί επενδυτικές προσφορές για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών από το λιμάνι Great Fav προς τη Συρία και την Τουρκία. Τότε ξεκίνησε η επίθεση του Ατλαντικού στη Συρία και το έργο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. (Όπως και το γεγονός ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου του Κατάρ στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, η οποία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη το 2009, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί...) Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει: η Συρία αντιστάθηκε και διατήρησε την ενότητά της, τώρα η πολιτική λύση βρίσκεται στο δρόμο. Τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ομαλοποιούνται ξανά με τη Συρία. Η Τουρκία αναζητά έδαφος για ομαλοποίηση με τη Συρία. Η Κίνα συμφιλίωσε το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν ομαλοποιείται με τις χώρες του Κόλπου. Εν ολίγοις, υπό τις συνθήκες όπου η πίεση του Ατλαντικού έχει μειωθεί με την οικοδόμηση της πολυπολικότητας, οι χώρες της Μέσης Ανατολής στρέφονται από κοινού σε περιφερειακά έργα επιδεικνύοντας τη βούληση να λύσουν τα αμοιβαία τους προβλήματα. Αυτές οι 11 χώρες, που συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη της Βαγδάτης, ήταν η μία εναντίον της άλλης μέχρι πριν από πολύ λίγο: η Συρία ήταν εναντίον όλων εκτός από το Ιράν, το Ιράν ήταν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Κόλπου, οι χώρες του Κόλπου ήταν εναντίον του Κατάρ. τώρα συζητούν μαζί για την αναπτυξιακή πορεία...

ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ Αναπτυξιακής Οδού ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Το Development Road Project είναι στην πραγματικότητα ένα έργο που αλληλοσυμπληρώνεται με το Belt and Road με επικεφαλής την Κίνα. Επιπλέον, το Great Fav Port στην περιοχή όπου οι ποταμοί Ευφράτης και Τίγρης συγκλίνουν και αδειάζουν στον Κόλπο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μαζί με το λιμάνι Gwadar στο Πακιστάν, το οποίο διαχειρίζεται η Κίνα.

Συγκεκριμένα, το λιμάνι Gwadar είναι η διεύθυνση όπου η Κίνα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Κόλπο μέσω του Πακιστάν για να εξοικονομήσει δρόμο και χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να το περάσει από το στενό της Malacca υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Από εδώ, το πετρέλαιο παραδίδεται στην περιοχή Xinjiang της Κίνας μέσω αγωγών. (Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ προκαλούν τους Ουιγούρους.) Επομένως, τώρα το λιμάνι Gwadar και το Great Fav Port θα ενσωματωθούν στο εμπόριο και τα κινεζικά προϊόντα θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω συντομότερης διαδρομής και σε συντομότερο χρόνο.

Με άλλα λόγια, «Έργο Αναπτυξιακής Οδού» και ο «Δρόμος Ανάπτυξης» θα ενωθούν και η περιοχή του Κόλπου θα συνδεθεί με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας ως ο δρόμος για τη Δυτική Ασία να κερδίσει και να αναπτυχθεί μαζί.

Για την Ε.Ω.: Ραμόνα Μπερτίδη

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software