x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πανηγυρίζουν για τη νίκη Μητσοτάκη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μετά το μπαράζ προεκλογικών παρεμβάσεων με τις εκτιμήσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, τώρα οι διεθνείς οίκοι επανέρχονται λίγες ώρες μετά τις εθνικές κάλπες και συνεχίζουν να προσδίδουν «χειροκροτήματα» στη Νέα Δημοκρατία.

Ο ένας οίκος μετά τον άλλον προεξοφλούν την επικράτηση Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στην επερχόμενη (όπως λένε) ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κρίνεται ως credit positive, σημειώνει σε σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συγκεκριμένα, όπως σχολιάζει ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s, «με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη».

Η νίκη της Ν.Δ. είναι συντριπτική, αλλά ανεπαρκής για την επίτευξη πλειοψηφίας, οπότε οι δεύτερες εκλογές παραμένουν το πιθανότερο σενάριο, με σαφείς πιθανότητες για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., αναφέρει η JP Morgan. Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές χάρη στο διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, το οποίο απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Η άποψη της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της πορείας για τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της.

Θετική αντίδραση από την αγορά αναμένει η Axia σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, και εντοπίζει εκείνες τις μετοχές που θα επωφεληθούν περισσότερο από τους ισχυρούς καταλύτες της ελληνικής οικονομίας που «ξεδιπλώνονται» αλλά και τις θετικές προοπτικές της χώρας. Ωστόσο, καθώς οδηγούμαστε σε δεύτερες κάλπες, δεν αποκλείει κάποια μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα στην αγορά.

«Ράλι» σε μετοχές – ομόλογα
Η βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η εκτίναξη του Χρηματιστηρίου κατά 6,09% αποτέλεσαν το σκηνικό της επόμενης ημέρας των εκλογών στη χώρα μας. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, μάλιστα, πως αυτή η εικόνα αποδίδεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, καθώς -όπως εκτιμούν- το αποτέλεσμα των εκλογών ενισχύει την εκτίμηση ότι η χώρα θα κινηθεί χωρίς παρεκκλίσεις στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά σχεδόν 24 μονάδες βάσης και από το 4,02% βρέθηκε χθες κοντά στο 3,84%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού κινείται στο 4,25%. Το spread (διαφορά αποδόσεων) είναι πλέον 43 μονάδες βάσης υπέρ του ελληνικού, ενώ πριν από ένα έτος ήταν περίπου 45 μονάδες βάσης υπέρ του ιταλικού. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά σχεδόν 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στην περιοχή του 3,3% με 3,4%.

Παράλληλα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πέραν του μεγάλης ανόδου του γενικού δείκτη, καταγράφηκε και σημαντική αύξηση του ημερήσιου τζίρου, που ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ, όταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες κινούνταν στην περιοχή των 60.000.000-80.000.000 ευρώ.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software