x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το Μπαχμούτ στους Ρώσους, οι Ουκρανοί λένε ότι «προελαύνουν γύρω από την πόλη»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της συνεχίζουν να προελαύνουν στις πτέρυγες του μετώπου στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αν και η «ένταση» των κινήσεών τους έχει μειωθεί και η Ρωσία φέρνει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή.

 

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι είχε καταλάβει πλήρως το Μπαχμούτ αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε πει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να ελέγχουν ένα μικρό μέρος της πόλης.

Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ επανέλαβε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει μικρό πάτημα μέσα στην ίδια την πόλη.

«Μέσω των κινήσεών μας στις πτέρυγες –προς βορά και νότο– καταφέραμε να καταστρέψουμε τον εχθρό», δήλωσε η ίδια σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. «Μετακινούμενοι κατά μήκος των πτερύγων και καταλαμβάνοντας ορισμένα υψώματα εκεί, οι ένοπλες δυνάμεις μας κατέστησαν πολύ δύσκολη την παραμονή του εχθρού μέσα στην ίδια την πόλη».

«Συνεχίζουμε να προελαύνουμε αλλά η ένταση έχει κάπως μειωθεί. Εάν μιλήσουμε για τον βορρά, υπάχει πολύ λιγότερη ενεργή δράση εκεί. Εάν μιλήσουμε για τον νότο, προχωρούμε και η υπεράσπιση του Μπαχμούτ ως πόλης έχει πετύχει πλήρως τον στρατιωτικό της σκοπό».

 

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Ο αρχηγός της Wagner λέει ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ από τις 25 Μαΐου 

 

Ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσής του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ–την ουκρανική πόλη την οποία υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το Σάββατο έπειτα από σκληρές μάχες που διήρκεσαν ένα μήνα–από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες του υπουργείου Άμυνας (για να καταλάβουν το Μπαχμούτ), υπάρχουν χιλιάδες στρατηγοί (για να το κάνουν), πρέπει να σχηματιστεί ένα σύνταγμα στρατηγών, να τους δώσετε όλα τα όπλα και όλα θα πάνε καλά», είπε σήμερα ο Πριγκόζιν.

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την πτώση του Μπαχμούτ. Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε χθες ότι τα στρατεύματά του δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο ένα «αμελητέο» τμήμα της πόλης, αλλά συνεχίζουν την πλευρική προέλασή τους προς την πόλη.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η Wagner έχει αποδυναμωθεί από τις μάχες στο Μπαχμούτ και πλέον είναι σχεδόν ανίκανη να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εκτός της πόλης εξαιτίας της φθοράς που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της.

Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Μπαχμούτ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη, αντεπιτέθηκαν στα βόρεια και νότια του Μπαχμούτ και ελέγχουν συνδετικούς δρόμους γύρω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Wagner γιατί οι δυνάμεις του που είναι ανεπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης.

Οι αιματηρές μάχες στην πόλη αυτή, που κάποτε είχε 70.000 κατοίκους, μαίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, οι ρώσοι στρατιώτες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες ενισχύσεις για να κρατήσουν την κατεστραμμένη πόλη και να την προστατεύσουν πλευρικά. Αυτό μπορεί επίσης να αποτρέψει την ρωσική προέλαση–με βάση τον σχεδιασμό της Μόσχας–δυτικά προς την Κοστιαντινίβκα και βόρεια προς το Σολεντάρ.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}e-genius.gr ...intelligent web software