x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Άγγελος Συρίγος καταγγέλλει τρομοκρατία και εκφοβισμό στις αλβανικές δημοτικές εκλογές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την Κυριακή 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Για την Ελλάδα αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δήμοι Δρόπολης, Φοινίκης και Χειμάρρας, όπου διαβιοί γηγενής ελληνικός πληθυσμός και στους οποίους κατέβηκαν υποψήφιοι μέλη της αναγνωρισμένης -από τη γείτονα- Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ).

Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος, δεινός γνώστης τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και ελληνοαλβανικών σχέσεων, παρακολουθούσε στενά την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία, ενημερώνοντας συνεχώς με αναρτήσεις στις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις καταγγελίες περί τρομοκρατίας και εκφοβισμού.
Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν στη Χειμάρρα.

 
 

Ολόκληρη η ανάρτηση του υφυπουργού Συρίγου:
«2/Συνεχής ενημέρωση – (Α) Καταγραφή προβλημάτων εκλογικής διαδικασίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα σήμερα 14 Μαΐου – (Β) Παρουσία Ελληνικής Πολιτείας & Διεθνούς Παράγοντα – (Γ) Καταγγελία Χειμαρραίας πολίτη για προσαγωγή & εκφοβισμό προκειμένου να ψευδομαρτυρήσει στην υπόθεση Μπελέρη – (Δ) Ομαλή η διαδικασία σε Φοινίκη

(Α) Σχετικά με τις κάτωθι καταγγελίες υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και επώνυμες μαρτυρίες από εκπροσώπους της ΕΕΜ.
1. Παρατηρούνται φαινόμενα έντασης και πίεσης από συγγενικά πρόσωπα του δημάρχου και δημοτικούς υπαλλήλους από υπηρεσίες καίριας σημασίας για τους πολίτες. Υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου εκβιάζουν τους ψηφοφόρους στην πόλη της Χειμάρρας ότι αν δεν δώσουν την ψήφο τους στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον υποψήφιο νυν δήμαρχο Γκέργκι Γκόρο η υπόθεσή τους δεν θα βρει λύση.
2. Άτομα που δεν είναι από τον δήμο Χειμάρρας με πολυτελή αυτοκίνητα φωτογραφίζουν τους ψηφοφόρους ενώ προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα και τους απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες εις βάρος τους.
3. Στα εκλογικά κέντρα μέσα στη Χειμάρρα (Σπήλια) επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας με συνεχή παρουσία των υπαλλήλων του δημαρχείου έξω από αυτά, ώστε να συντηρείται το κλίμα.
4. Στο εκλογικό κέντρο του Κηπαρό γίνονται απειλές εις βάρος της εφορευτικής επιτροπής προκειμένου να ψηφίσουν άτομα χωρίς ταυτότητα.
5. Απόπειρα αρπαγής της ταυτότητας ψηφοφόρου έξω από το εκλογικό κέντρο της Παλαιάς Χειμάρρας.
6. Πλήρης απουσία της αστυνομίας έξω από τα εκλογικά κέντρα όπως θα όφειλε. Ο νόμος προβλέπει αστυνομική παρουσία έως τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας. Μέχρι τώρα (13:30 ώρα Αλβανίας) δεν υπήρχε αστυνομία.
(Β) Παρουσία Ελληνικής Πολιτείας & Διεθνούς Παράγοντα
1. Από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας βρίσκονται η Ελληνίδα πρέσβης Κωσταντίνα Καμίτση και όλο το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας ως εκλογικοί παρατηρητές.
2. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης αντιπροσωπεία του ODHIR από τον ΟΑΣΕ καθώς και εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας. Ο,τι συμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Χειμάρρας καταγράφεται συνεχώς.
(Γ) Καταγγελία Χειμαρραίας πολίτη για προσαγωγή & εκφοβισμό προκειμένου να ψευδομαρτυρήσει στην υπόθεση Μπελέρη
Χιμαραία πολίτης χήρα μαζί με τον γιο της προσήχθησαν δύο ώρες μετά την προσαγωγή του Μπελέρη στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνα, όπου της ζητήθηκε επιτακτικά να ομολογήσει ότι της έγινε προσφορά χρηματισμού από τον Μπελέρη. Εκείνη δήλωσε ευθαρσώς ότι ουδέποτε τον συνάντησε, ότι ουδέποτε της προσφέρθηκαν χρήματα και ότι αδύναμοι πολίτες σαν την ίδια αποτελούν τα θύματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος προς εκφοβισμό.
(Δ) Ομαλή η διαδικασία σε Φοινίκη

 

Στον δήμο Φοινικαίων μέχρι στιγμής κυλάει ομαλά η εκλογική διαδικασία. Καταγράφονται ωστόσο μικροεντάσεις μεταξύ ψηφοφόρων των 3 υποψηφίων (Σοσιαλιστικού Κόμματος, Δημοκρατικού Κόμματος & ΚΕΑΔ), ενώ δεν λείπουν και μικροπροβλήματα οργανωτικής και τεχνικής φύσεως».
https://www.facebook.com/angelosyrigos/posts/pfbid0mzWS4dv7GjmHnfJKyiLnKPeqmjXERtPiMd6jbr2TvMnU9ztxVtsahmbGcWTYJ71ml

«Από το 2000 ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί τις εκλογές στη Χιμάρα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγράψει σε κάθε εκλογική διαδικασία σοβαρότατες παραβιάσεις και προσπάθειες για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς καμία εξαίρεση», επισημαίνει ο καθηγητής Συρίγος σε άλλη ανάρτηση. «Το εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν προκαλούσε εύλογες ανησυχίες για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Το πρώτο σημάδι υπήρξε η σύλληψη δύο ημέρες πριν τις εκλογές του υποψηφίου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη με προσχηματικές καταγγελίες. Το δεύτερο σημάδι ήταν η παράταση της κρατήσεώς του για δέκα ημέρες.
Οι καλές σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα και η πορεία της προς την ΕΕ περνούν μέσα από τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων σε όλες τις περιοχές που διαβιοί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, περιλαμβανομένης πρωτίστως της Χιμάρας.
Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν χωρίς τρομοκρατία του τοπικού πληθυσμού, με διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στην εκλογική βούληση των πολιτών».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software