x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Με αντιαμερικανισμό και Αγία Σοφία έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν.

 

Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και σε έργα υποδομής, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει αυτά τα έργα προόδου.

Εκτός αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η τουρκική αντιπολίτευση δέχεται εντολές από τη Δύση και ότι η αντιπολίτευση θα υποταχθεί στις επιθυμίες δυτικών κρατών στην περίπτωση που αυτή εκλεγεί.

 
 

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην συνοικία Ουμράνιγιε της τουρκικής μητρόπολης, ο Ερντογάν υπενθύμισε μια δήλωση που είχε κάνει ο Μπάιντεν όταν ο τελευταίος έκανε προεκλογική εκστρατεία για την αμερικανική προεδρία. Η δήλωση αυτή είχε δημοσιευτεί στους New York Times τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του Ερντογάν να τον νικήσουν μέσω εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εκδιωχθεί από την εξουσία με πραξικόπημα.

Η δήλωση αυτή είχε καταδικαστεί τότε από την Άγκυρα ως «παρεμβατική».

 

«Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Ερντογάν, το γνωρίζω αυτό. Ο λαός μου όλος το γνωρίζει», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης. «Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε οι αυριανές εκλογές θα δώσουν μια απάντηση και στον Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές εκλογές. Ωστόσο διευκρίνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές».

 

«Το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η δημοκρατική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα διεξαγάγουν τις εκλογές τηρώντας τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Με προσευχή στην Αγία Σοφία ολοκλήρωσε  την προεκλογική του εκστρατεία ο Ταγίπ Ερντογάν

Την παραμονή της κρίσιμης για το μέλλον του ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώνοντας την  ημέρα με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί.

Ο Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003, υποσχέθηκε  ότι θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες συμμετέχουν 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα. «Ηρθαμε στην εξουσία δια της δημοκρατικής οδού, με την υποστήριξη του λαού μας: αν η χώρα μας λάβει μία διαφορετική απόφαση, θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η δημοκρατία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει», είπε εμφανώς οργισμένος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα περισσότερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ωστόσο, ο φόβος βιαιοτήτων παραμένει στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έπειτα από μία σειρά περιστατικών κατά τις τελευταίες ημέρες μίας εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας που υποχρέωσαν τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κατά τις τελευταίες συγκεντρώσεις.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software