x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Στον αέρα το δόγμα για φυσικό αέριο παντού

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το αδιέξοδο από την κυριαρχία του ορυκτού, εισαγόμενου φυσικού αερίου ως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Ν.Δ. παράλληλα με τη στήριξη των συμφερόντων του τομέα, παρά την επίφαση της επίτευξης πράσινων στόχων κι ενώ το αέριο βρέθηκε στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών ενέργειας, επιβεβαιώνει η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Παρά τη γενικότερη κυβερνητική ευεξία που κυριάρχησε από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις επιτυχίες που απομονώθηκαν, σοβαρά ζητήματα διαπιστώνονται ως προς το ρίσκο νέων επενδύσεων σε υποδομές αερίου, το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, το έλλειμμα στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάγκη για διαφανές και σταθερό θεσμικό περιβάλλον στις ΑΠΕ, την ενίσχυση της ΡΑΕ κ.λπ.

Ενδεικτική της έλλειψης ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού είναι η επισήμανση ότι σημαντικό μερίδιο της επίτευξης ενεργειακών και κλιματικών στόχων προκλήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική συρρίκνωση της χώρας μετά την κρίση του 2008 και την πανδημία.

Οπως επισημαίνεται, η ακολουθούμενη πολιτική δίνει στο φυσικό αέριο έναν σημαντικό ρόλο στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη και στη ζήτηση πετρελαίου για τη θέρμανση και τη βιομηχανία, και μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχή αύξηση στις τιμές του αερίου η κυβέρνηση άρχισε να τον επαναξιολογεί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το μέλλον του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας παραμένει ασαφές, καθώς ενώ γίνονται βήματα για τη μείωση της ζήτησης σε σχέση με τους στόχους για το κλίμα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση υποδομών αερίου, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερη ζήτησή του.

Ο Οργανισμός τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί και να εξορθολογήσει τον ρόλο του αερίου στον σχεδιασμό και στις πολιτικές για τον ενεργειακό τομέα. Μία από τις βασικές συστάσεις του είναι ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο λανθάνοντος ενεργητικού και την ανάγκη να κατευθυνθούν τα περιορισμένα κεφάλαια σε επενδύσεις που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας μέσω του εξηλεκτρισμού, των ΑΠΕ και της βελτιωμένης ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα. Συστήνονται δε η διασφάλιση διαφανών και σταθερών νομικών και κανονιστικών πλαισίων που θα επιτρέπουν την υλοποίηση έργων υποδομής ΑΠΕ και ηλεκτρικής ενέργειας εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, καθώς και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών χωροταξικού σχεδιασμού και αδειών.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software