x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Προεκλογικές κόντρες στην Τουρκία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Προβλέψεις για τις τουρκικές εκλογές:

Εταιρείες δημοσκοπήσεων, γραφεία στοιχημάτων, πληροφορίες από το βαθύ κράτος ή ο εγκέλαδος;

 

Η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και οι διεθνείς αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως την πιο κρίσιμη αναμέτρηση του πλανήτη το 2023 και ως την ημέρα της κρίσης για το καθεστώς «ερντογανισμού». Εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, οι δεύτερες εκλογές θα λάβουν χώρα την 28η Μαΐου. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο υποψήφιος από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην εικοσαετή θητεία του Τούρκου προέδρου. Λόγω γεωπολιτικών, εθνικών και θεμάτων εγγύτητας, οι εκλογές στην Τουρκία κερδίζουν τις εντυπώσεις εξ αιτίας της ανατροπής που δείχνει να πλησιάζει.

Πλειάδα δυτικών και Ελλήνων αναλυτών επιχειρούν να προβλέψουν τον νικητή. Αρκετοί μάλιστα προχωρούν σε εκτιμήσεις ως προς το ποια θα είναι η επωφελέστερη, για την Δύση και την Ελλάδα, έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι εν λόγω αναλυτές, όλες αυτές τις προβλέψεις, τις στηρίζουν στις «στρατηγικές αναλύσεις», αγνοώντας τις αντίστοιχες γεωπολιτικές όπου εμπεριέχονται οι πολιτισμικοί παράγοντες, δηλαδή αγνοώντας τον Τέταρτο Πυλώνα Ισχύος του Πολιτισμού/Πληροφορίας, με τους αντίστοιχους γεωπολικούς δείκτες. [Βλέπετε, Μάζης Ι. Θ., Μεταθεωρητική Κριτική Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής. Το Νεοθετικιστικό πλαίσιο [Βιβλίο]. – Αθήνα : Παπαζήσης ΑΕΒΕ, 2012].

 

Ο βαθμός απόδοσης για την επανεκλογή του προέδρου έχει καταρρεύσει μαζί με τις δημοσκοπήσεις και στα γραφεία στοιχημάτων  από τότε που περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους πρόσφατους σεισμούς αποκαλύπτοντας μεγάλες παραλήψεις και ανησυχητική έλλειψη τήρησης αντισεισμικών κανονισμών και προτύπων ασφαλείας  στα κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό οδήγησε στην ανατροπή των πιθανοτήτων επανεκλογής του, μόλις λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία. Τα γραφεία στοιχημάτων έχουν γίνει γνωστά για τις προβλέψεις των εθνικών εκλογών, καθώς οι αντίστοιχες εταιρείες είναι ειδικευμένες στο να παίρνουν στοιχήματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Επειδή οι άνθρωποι στοιχηματίζουν σε μεγάλο αριθμό και η αγορά των στοιχημάτων λειτουργεί ως ένα είδος “αγοράς προβλέψεων”, τα γραφεία στοιχημάτων μπορούν να παρέχουν στατιστικά στοιχεία και αναλύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών.

Μία ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και ήττα του ερντογανισμού. Το ερντογανικό καθεστώς ρίζωσε βαθυά στο κράτος αλλά και στις ψυχές των μουσουλμάνων τούρκων. Οι βίαιες κοσμικές κεμαλικές μεταρρυθμίσεις, ως μια επανάσταση επιβληθείσα εκ των άνω και παρά την βούληση της τουρκικής μουσουλμανικής κοινωνίας, ταλαιπώρησαν την ισλαμική κοινότητα της Τουρκίας και της είχαν στερήσει την σωτηρία της ψυχής της στο επέκεινα. Αυτήν την σωτηρία της μουσουλμανικής κοινότητας της Τουρκίας από την «ληστρική» Δύση ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο «σωτήρας» Ερντογάν. Η εξουσία του, επιβλήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διαυγείς, αλλά αυτό δεν είναι το σημαίνον καθότι αποτελεί απλώς το περίβλημα με την κορδέλα. Γι’ αυτό και η αποχώρηση του, τουλάχιστον του ιδίου ως Προέδρου, θεωρείται από τον γράφοντα ελάχιστα πιθανή.

Η αντιπολίτευση επικεντρώνεται στην καθημερινότητα, στις οικονομικές δυσκολίες του απλού πολίτη, όπως πχ. στην τιμή του …κρεμμυδιού και του επιούσιου άρτου… Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσεγγίζει τον τούρκο πολίτη ως πιστό μουσουλμάνο με τις παραδοσιακές ηθικές και κυρίως τις θεϊκές αξίες, απευθυνόμενος πρωτίστως στην ψυχή του και μετά στην κοινή λογική του.

Αυτό το διαπιστώνουμε και εξετάζοντας τον ημερήσιο τύπο τις παραμονές των εκλογών.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software