x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΣΤΗΝ JP MORGAN Η FIRST REPUBLIC

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στην κατοχή της ρυθμιστικής Αρχής της Καλιφόρνια πέρασε η τράπεζα First Republic, με τη συμφωνία να προβλέπει ότι θα πουληθεί στη συνέχεια στην JP Morgan.
Σήμερα, οριστικοποιήθηκε η τρίτη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από τον Μάρτιο, μετά την αποτυχία να πειστούν οι αντίπαλες τράπεζες να κρατήσουν την προβληματική τράπεζα στη ζωή.
Η JPMorgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και “ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία” της τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, 1η Μαΐου 2023.
H First Republic είχε 229,1 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στα τέλη του 2022, βρισκόμενη στη 14η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους δανειοδότες στα τέλη του 2022.
Το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την κατοχή της τράπεζας και όρισε τον διαχειριστή της τράπεζας την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.
Η FDIC αποδέχθηκε την προσφορά της JPMorgan για τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Υπέρ-τράπεζα η JP Morgan

Η JPMorgan συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού γιγαντιαίων τραπεζών που έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από το 10% των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που καθιστούσε την τράπεζα μη επιλέξιμη βάσει των αμερικανικών κανονισμών για την εξαγορά άλλου ιδρύματος που δέχεται καταθέσεις.
Οι αρχές έκαναν μια εξαίρεση για να επιτρέψουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, τον ισολογισμό της First Republic επιβαρύνει ένα βουνό χαμηλότοκων δανείων, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων jumbo σε πλούσιους πελάτες.
Τα χρέη αυτά έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αντιμετωπίζει ζημίες εάν αναγκαστεί να τα πουλήσει.
Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του περασμένου μήνα, πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις απέσυραν τα μετρητά τους από τράπεζες με τέτοιες αδυναμίες στους ισολογισμούς τους.
Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε μια έκτακτη δανειοδοτική διευκόλυνση για να δώσει στις τράπεζες έναν τρόπο να δανειστούν έναντι ορισμένων από τις συμμετοχές τους για να καλύψουν τυχόν απαιτήσεις για μετρητά.

Το ιστορικό

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985 από τον James “Jim” Herbert, γιο ενός τοπικού τραπεζίτη στο Οχάιο.
Η Merrill Lynch εξαγόρασε την τράπεζα το 2007, αλλά εισήχθη ξανά στο χρηματιστήριο το 2010 αφού πουλήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη της Merrill, Bank of America Corp, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Για χρόνια, η First Republic προσέλκυε πελάτες με υψηλή ρευστότητα μέσω προνομιακών επιτοκίων σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και δάνεια χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις.
Αυτή η στρατηγική την έκανε πιο ευάλωτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές τράπεζες με λιγότερο εύπορους πελάτες.
Η τράπεζα είχε υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων, που ανήλθαν στο 68%.ενώ είδε καταθέσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων να την εγκαταλείουν το πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να αντολήσει απελπισμένα ρευστότητα
Παρά το αρχικό σωσίβιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 τράπεζες της Wall Street τον Μάρτιο, οι προσπάθειες αποδείχθηκαν μάταιες, εν μέρει επειδή οι αγοραστές απέφευγαν την προοπτική να εγγράψουν μεγάλες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο δανείων της.
Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι η FDIC αποφάσισε ότι η θέση της τράπαζας είχε επιδεινωθεί και δεν υπήρχε άλλος χρόνος για να επιδιωχθεί μια διάσωση μέσω του ιδιωτικού τομέα (privite sector).
Μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, η αγοραία αξία της First Republic είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 557 εκατομμυρίων δολαρίων, από το ανώτατο όριο των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software