x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καστελλόριζο: Στην Τουρκία για περίθαλψη 4χρονος λόγω έλλειψης γιατρών στο νησί

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τέλος καλό όλα καλά για το μικρό αγοράκι που χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Τουρκία από το Καστελλόριζο, όταν το χεράκι του μάγκωσε σε πόρτα και χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ειδικότερα, το παιδί μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Ρόδου για να εγκριθεί αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με σκάφος στο Κας και από εκεί χρειάστηκε να μεταβεί στην Αττάλεια όπου υπεβλήθη σε επέμβαση καθώς είχε σοβαρό τραύμα στο δάχτυλο και επέστρεψε στο Καστελλόριζο χθες αργά το απόγευμα.

Οι σοβαρές διαχρονικές ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών, αναδείχθηκαν και πάλι με αφορμή τον τραυματισμό του 4χρονου αγοριού στο Καστελλόριζο το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί με σκάφος στην Τουρκία αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ -λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό σύστημα του νοσοκομείου Ρόδου όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Η περιπέτεια του μικρού αγοριού και η αγωνία των γονιών του μέχρι το παιδί να μπορέσει να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, έφερε και πάλι στην επιφάνεια το σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά που κοστίζει κάθε χρόνο όχι μόνο χιλιάδες ευρώ εξαιτίας των διακομιδών είτε με πλωτά μέσα είτε με εναέρια, αλλά ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Στο Καστελλόριζο των περίπου 500 συνολικά κατοίκων εκ των οποίων οι 250 μόνιμοι που ζουν και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στο νησί, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα λόγω και των επισκεπτών, ιατρός γενικής ιατρικής δεν υπάρχει στα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια!

Οι ανάγκες καλύπτονται από δύο αγροτικούς ιατρούς και μια νοσηλεύτρια, με τις αεροδιακομιδές να είναι μια συνήθης διαδικασία για τους κατοίκους και μάλιστα για περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Καστελλορίζου αν ήταν επαρκώς στελεχωμένο με βάση το οργανόγραμμά του.

 

Τα κίνητρα τα οποία δίνονται στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στην άγονη γραμμή είναι προφανές ότι δεν επαρκούν γι’ αυτό και δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους γιατρούς ειδικότητας.

Το κόστος διαβίωσης, η συγκοινωνιακή απομόνωση, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και η αδυναμία εύρεσης κατοικίας, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αποτρέπουν τους γιατρούς να υπηρετήσουν στις δομές υγείας των νησιών, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Γι’ αυτό και η υποστελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των πολυδύναμων και περιφερειακών ιατρείων, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη πληγή του ΕΣΥ.

Μόλις πρόσφατα και με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κω, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέραν του μισθού τους. «Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση».

Η κατάσταση που επικρατεί στο Καστελλόριζο δεν διαφέρει από την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και όχι μόνο στη λεγόμενη άγονη γραμμή.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software