x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ισραήλ και Γερμανία συζητούν για την πώληση του Arrow 3

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το Ισραήλ και η Γερμανία βρίσκονται σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» για την πώληση του ισραηλινοαμερικανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 (IAI/Boeing) στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

 

Ο Μοσέ Πατέλ, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Ισραήλ, μίλησε για «σημαντικό ορόσημο» στη δυνητική περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. «Αδημονούμε για μια καρποφόρα διαπραγματευτική διαδικασία τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Το Arrow 3, ή Βέλος 3, θα ενταχθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης. Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως είναι «το πιο προηγμένο του είδους», πως είναι ικανό να αναχαιτίζει όπλα ακόμα και 100 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα, στο διάστημα.

 

Η διαπραγμάτευση άρχισε λίγο καιρό μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο καθυστέρησε διότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει ακόμη πράσινο φως στην εξαγωγή του.

 
 

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το κόστος μονάδας του συστήματος Βέλος 3 ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η αγορά θα σηματοδοτούσε «πολύ μεγάλο βήμα μπροστά» στη διμερή συνεργασία.

 

Ο κ. Νετανιάχου σχολίασε αργότερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, πως η διαπραγμάτευση δείχνει πόσο έχει αλλάξει η τύχη των εβραίων. «Στο ολοκαύτωμα, οι εβραίοι ήταν ανυπεράσπιστοι απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Γερμανία θέλει να αγοράσει αμυντικά συστήματα από το εβραϊκό κράτος», είπε.

Το Βέλος 3 συμπληρώνει το σύστημα Σιδηρούς Θόλος, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους βραχύτερου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του ισραηλινού μοντέλου ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software