x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ έκανε σαφές χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων με τους ομολόγους του των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

 

Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον Ριάντ αλ Μάλικι και τον Έλι Κόεν καταγράφονται λίγο καιρό έπειτα από μείζονα διπλωματική επιτυχία της Κίνας στην περιοχή που προκάλεσε αμηχανία στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσιν ενεθάρρυνε τον ισραηλινό ομόλογό του να κάνει «βήματα» που θα επέτρεπαν «την επανέναρξη των συνομιλιών» και υπογράμμισε πως η Κίνα είναι «έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο» διαπραγματευτή, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου στον παλαιστίνιο ομόλογό του πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της επανέναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, κατά την ίδια πηγή.

Ακόμη, θύμισε στους ομολόγους του πως η Κίνα υποστηρίζει λύση βασισμένη στην αρχή των δύο κρατών, την ώρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2014.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποπειρώνται να υποβαθμίσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, εκτιμώντας πως το Πεκίνο απέχει ακόμη πολύ από το να υποσκελίσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, περιοχή που παραμένει κατά μεγάλο μέρος της κάτω από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας.

 

Όμως η πρόσφατη επιτυχία της Κίνας -η αποκατάσταση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν- προκάλεσε ενόχληση στην Ουάσιγκτον, την ώρα που αυτή η τελευταία επικρίνεται πως εγκαταλείπει σταδιακά τον ρόλο της στην περιοχή, καθώς μοιάζει εντελώς αφοσιωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και, πιο μακροπρόθεσμα, στην Κίνα και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software