x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελληνική οικονομία zombie: Παράγουμε 192 δισ. ευρώ ετησίως και χρωστάμε… 646 δισ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Είναι τόσο εγκλωβισμένη η οικονομία όπου από τις 750.000 πάσης φύσεως επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο 40.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες
 
 
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ότι ανακάμπτει και επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα
Η τωρινή κυβέρνηση μιλά για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) υπερτονίζοντας μάλιστα ότι η αύξηση του ελληνικoύ ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου των δυτικών χωρών.

Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει και μία άλλη η οποία είναι αρκετά ζοφερή:

1. Δυστυχώς περίπου 1,7 εκατ. Έλληνες χρωστούν στις τράπεζες 100 δισ. το οποίο είναι το πραγματικό ύψος των προβληματικών δανείων στη χώρα.
Ο νόμος που ονομάστηκε «Ηρακλής» συνέβαλε στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν επέλυσε το κοινωνικό πρόβλημα, τα 100 δισ. NPEs συνεχίζουν να υφίστανται ως μεγάλο βάρος στους Έλληνες.
Είναι τόσο εγκλωβισμένη η οικονομία όπου από τις 750.000 πάσης φύσεως επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο 40.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες.

2. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 400 δισ. συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, των δανείων που λάβαμε από τα τρία μνημόνια δηλαδή ESM και EFSF και βέβαια τα Repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός.
Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία φτάσαμε στα 400 δισ. δημόσιο χρέος οι κυβερνώντες επικαλούνται το δείκτη σχέσης – χρέους προς ΑΕΠ και με την υποστήριξη του πληθωρισμού τονίζουν ότι το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα
Από πότε όμως 400 δισ. χρέους δεν αποτελούν πρόβλημα;
Η ελληνική οικονομία είναι προκλητικά υπερχρεωμένη.

3. Οι Έλληνες οφείλουν 108 δισ. προς την εφορία σωρευτικά και 38 δισεκ. στον ΕΦΚΑ και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν δει κανείς διαχρονικά τις οφειλές θα διαπιστώσει, πως συνεχώς αυξάνονται άρα οι οφειλές της κοινωνίας προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν επικίνδυνη νάρκη για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αθροίζοντας όλες αυτές τις υποχρεώσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ετησίως παράγει 192 δισ. ευρώ όπως αποτυπώνεται στο ΑΕΠ αλλά οι Έλληνες οφείλουν 646 δισ. ευρώ, δηλαδή οι οφειλές είναι 3,3 φορές το εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Οι zombie εταιρείες έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά: τα έσοδα είναι υποπολλαπλάσια των χρεών.

Συμπέρασμα

Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανθηρή όπως θέλουν να τη παρουσιάζουν αλλά είμαστε μία χώρα zombie με χρέη που καταπνίγουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τα πολιτικά κόμματα αντί να διαπληκτίζονται για ήσσονος σημασίας επικοινωνιακά θέματα θα έπρεπε να σκύψουν πάνω από αυτό μείζον ζήτημα εξετάζοντας τρόπους για να το επιλύσουν.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software