x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Oι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου σε Ελλάδα και Τουρκία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι κάλπες που θα στηθούν, σχεδόν ταυτόχρονα, σε Ελλάδα και Τουρκία έρχονται να καθορίσουν το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η Λευκωσία θέλει να αποδώσει η διπλωματική προσπάθεια στην οποία έχει επιδοθεί προκειμένου να πετύχει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Τουρκία και Ελλάδα προχωρούν πλέον χέρι-χέρι και προς την κάλπη, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

 

Μια εβδομάδα προηγουμένως, στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία.

Οι εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα κρίνουν το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η επόμενη μέρα δεν είναι ξεκάθαρη κα για τους δύο, γι’ αυτό και οι κινήσεις της Λευκωσίας σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» επικεντρώνονται στο να αποδώσει η δική της προσπάθεια ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων στις δύο χώρες.

Δεν είναι τυχαίο που έριξε το βάρος της στη διπλωματία, ως την κατεύθυνση από την οποία μπορεί να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι και το τέλος Μαΐου όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδειξε χθες πως η προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό αποτελεί τον κύριο στόχος του σ’ ότι αφορά την κατεύθυνση από την οποία ελπίζει ότι θα υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου, ενώ επιμελώς αποφεύγει να μπει σε συζήτηση άλλων λογικών.

 

Χθες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου, στην Αγία Νάπα, και κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε για το Κυπριακό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, και τις εισηγήσεις που αυτός έκανε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε συγκεκριμένη προσέγγιση όσον αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, μέσα από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Σας ενημέρωσα κατ’ επανάληψη σε σχέση με τα αποτελέσματα των διεργασιών που έγιναν στις Βρυξέλλες και είπα ότι είναι η ώρα της διπλωματίας”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Και επιμένω, σημείωσε, «ότι είναι η ώρα της διπλωματίας, η οποία άρχισε να εργάζεται προς υλοποίηση όλων αυτών που συζητήσαμε στις Βρυξέλλες, με χρονικό ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, βρέθηκε χθες στη Βουλή όπου έδωσε κι αυτός, από δικής του πλευράς, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων στο Κυπριακό και πως η Λευκωσία θα επιδιώξει άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατά τις τοποθετήσεις του ο Κ. Κόμπος επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης για επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, τονίζοντας ότι με δεδομένο ότι μας ενδιαφέρει η επανένωση του τόπου μας θα έπρεπε να αναλαμβάναμε πρωτοβουλία και αυτό έγινε.

Η πλευρά μας, τόνισε, προσπαθεί με πρωτοβουλίες να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του διαλόγου και αυτό είναι κάτι που άπτεται και πάλι της αξιοπιστίας μας.

Τόνισε ότι έγινε σαφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επαφές του ότι δεν υποκαθίσταται ο ρόλος του ΟΗΕ και ότι αντιλαμβανόμαστε ότι ο οργανισμός αυτή τη στιγμή και για μια χρονική περίοδο έχει σοβαρές δυσκολίες για επανεκκίνηση, «άρα πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα και τα εργαλεία, και δρώντας ως καταλύτης να υποβοηθήσει στην επανάληψη», είπε.

Ανέφερε ότι η ΕΕ ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα ελληνοτουρκικά ως κίνητρο για να μεταβληθεί η θέση και στάση της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι αυτό συνδυάζεται με τη θετική συγκυρία της νηνεμίας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και της αναβάθμισης της Τουρκίας λόγω Ουκρανικού.

Ο κ. Κόμπος μίλησε για συνδυασμό παραγόντων για να έχουμε γονιμότερο και ευνοϊκότερο κλίμα, αναφέρθηκε σε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλη εναλλακτική.

 

Για το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας με αφορμή και συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή (στον Φιλελεύθερο) ο ΥΠΕΞ είπε ότι εμείς προτείνουμε κάτι με λογική και επιχειρήματα και εκφράζουμε τη βούλησή μας να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εργαλείο που είναι στο τραπέζι σε περίπτωση κινήσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή σε επέκταση έργων στα Βαρώσια ή για νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

 

Πρόσθεσε ότι για τέτοιες κινήσεις υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες και ετοιμότητα και προετοιμασία από τη δική μας πλευρά.

Εξήγησε ότι οι κυρώσεις είναι εργαλείο στο βαθμό που έχουν επίδραση προς την τουρκική πολιτική και δεν μπορεί να λέμε ότι είναι στο τραπέζι ως επιλογή συμβολικού χαρακτήρα.

«Εμείς τώρα επικεντρωνόμαστε στην πρότασή μας που έχει θετικό πρόσημο και κάνουμε αυτά τα βήματα για επιστροφή στο διάλογο», ανέφερε.

Απέρριψε επικρίσεις ότι υπήρξε αποκλιμάκωση των προσδοκιών για διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ λέγοντας ότι είναι θέμα πρακτικότητας της πρότασης «και αυτή στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο».

Ανέφερε ότι εμείς θέλουμε μια τέτοια πολιτική παρουσία της ΕΕ που να έχει τέτοια μορφή ώστε να έχει και ουσιώδη επίδραση για επανάληψη των συνομιλιών και να έχει και συνέχεια, όχι μόνο ως καταλύτης.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι έχοντας και εμπειρία σε συνομιλίες για το Κυπριακό, η ΕΕ ήταν εκεί παρούσα σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό «ερχόταν στο τέρμα του δρόμου όταν γίνονταν διασκέψεις».

Μίλησε για κενό και για την επιδίωξή μας να έχει σταθερό ρόλο σε ένα συγκερασμό τεχνοκρατικής και πολιτικής παρουσίας.

Ο υπουργός Εξωτρικών αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους με συντονισμένο τρόπο, λέγοντας ότι ο στόχος αυτός δεν είναι κατ’ ανάγκη υλοποιήσιμος, αλλά επικοινωνιακή εκμετάλλευση.

Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν βγαίνει και δεν διατυμπανίζει ότι λαμβάνει μέτρα, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσθεσε πως είμαστε σε επαφές με χώρες που εμπλέκονται, και με την ΕΕ και όταν υπάρχει ανάγκη γίνονται και αυστηρά διαβήματα.

Τέλος ο ΥΠΕΞ είπε ότι ξεκινάμε από εκεί που σταματήσαμε και άρα αυτό περιλαμβάνει το πλαίσιο του ΟΗΕ για ΔΔΟ και πολιτική ισότητα και για την συμμετοχή των Τ/κ.

Είπε επίσης ότι βεβαίως και δεσμεύουν την κυβέρνηση οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και δεν συζητά καμία εναλλακτική μορφή βάσης της λύσης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software