x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σλοβακία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης αναδεικνύεται στη Σλοβακία η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG στο Κίεβο.

Η Σλοβάκα πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα προειδοποίησε, χθες, ότι η δημόσια υποστήριξη για βοήθεια στην Ουκρανία μπορεί να υποχωρήσει στη Σλοβακία καθώς η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

 

 

 

Σλοβακία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία-1Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποστηρίξει το Κίεβο υπό την συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ.

 

Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Smer-SD, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει αντιταχθεί στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

 

 

 

Σήμερα, το Smer-SD κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ σχετικά με τη μεταφορά των μαχητικών στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι υπερβαίνει τις συνταγματικές του εξουσίες.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Pravda, ο Φίτσο, είπε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας Χέγκερ δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, η προσφυγή κατατέθηκε αργά χθες Δευτέρα.

 

Σλοβακία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία-2Ο Ρόμπερτ Φίτσο (AP Photo/Petr David Josek
Η συντηρητική κυβέρνηση Χέγκερ αποφάσισε στις 17 Μαρτίου την μεταφορά 13 σοβιετικής κατασκευής MiG-29 στην Ουκρανία και τα τέσσερα πρώτα πέταξαν με Ουκρανούς πιλότους από τη Σλοβακία με προορισμό το μέτωπο του πολέμου την περασμένη Πέμπτη.

 

Ο υπουργός Άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ, και ο Χέγκερ είχαν δηλώσει αρχικά ότι δεν θα λάβουν την απόφαση χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή.

Χρειαζόταν όμως πλειοψηφία τριών πέμπτων για αποφάσεις αυτού του είδους βάσει του Συντάγματος της χώρας, και ο Ναντ είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, επικαλούμενος νομική γνωμοδότηση.

Η Σλοβακία έγινε, έτσι, η πρώτη χώρα που στέλνει MiG-29 στην Ουκρανία. Ωστόσο, μεταξύ των Σλοβάκων πολιτών οι απόψεις διίστανται. Δημοσκόπηση του think-tank Globsec έδειχνε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το 39% των Σλοβάκων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υποστήριξη στο ΝΑΤΟ είναι χαμηλότερη στη Σλοβακία από ό,τι στα περισσότερα άλλα μέλη της Συμμαχίας, σύμφωνα με έρευνα της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Φίτσο, ο οποίος είχε τονίσει ότι «Ουκρανοί φασίστες» ξεκίνησαν τον πόλεμο το 2014, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, έχει ωφεληθεί από τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε μέρος της σλοβακικής κοινωνίας.

Χωρίς να κατονομάσει τον Φίτσο, η Τσαπούτοβα ανέφερε χθες ότι ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ενδέχεται να αποτελέσει διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές.

«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται από το κράτος με βάση τις αξίες και τα εθνικά μας συμφέροντα και της στάσης των πολιτών», τόνισε η Σλοβάκα πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου. «Φοβάμαι ότι η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα βοηθήσει να βελτιωθεί αυτό», συνέχισε.

Η πολιτική σκηνή κατακερματίζεται ολοένα περισσότερο από τα μέσα του περασμένου έτους, με τα κυβερνώντα κόμματα να διαπληκτίζονται εν μέσω κρίσης που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software