x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μηνύματα από τις εκδηλώσεις Κούρδων για τη γιορτή Newroz

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

 

Αντιστράτηγος ε.α.

 

Πραγματοποιήθηκαν προχθες (21 Μαρτίου) στην κουρδική πόλη της ΝΑ Τουρκίας Ντιγιαρμπακίρ οι εκδηλώσεις του Newroz. Το Newroz θεωρείται η γιορτή της Πρωτοχρονιάς για λαούς της περιοχής όπως Ιρανοί, Κούρδοι Αφγανοί κλπ.

Τον Μάρτιο του 2015 όταν υπηρετούσα ως Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα, παραβρέθηκα στους εορτασμούς αυτούς κατόπιν πρόσκλησης του νεοφώτιστου τότε φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών). Πρόκειται για μεγαλοπρεπής και μαζική εκδήλωση με ιδιαίτερο εθνικό παλμό, σε υπαίθριο χώρο του Ντιγιαρμπακίρ με συμμετοχή σχεδόν 1 εκατομ. Κούρδων. Η εκδήλωση έχει αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα και σύμβολο του κουρδικού αγώνα.

Στις φετινές εκδηλώσεις δεν επιτράπηκε η είσοδος σε Κούρδους οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές κουρδικές φορεσιές και έγιναν συλλήψεις περίπου 100 ατόμων. Επίσης, στην εξέδρα των επισήμων υπήρχαν εκπρόσωποι όχι μόνο από το HDP αλλά και από το Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP) το οποίο ιδρύθηκε ως σωσίας κόμμα του πρώτου σε περίπτωση που απαγορευθεί η λειτουργία του (HDP). Κεντρικό σύνθημα του εορτασμού η απελευθέρωση του Οτσαλάν και ο πολιτικός αγώνας εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.

 

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία στην εξέδρα των επισήμων του Βουλευτή Σ. Τανρικουλού ως εκπροσώπου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Πρόκειται για σαφέστατη ένδειξη της άτυπης εκλογικής συμμαχίας του CHP με τους Κούρδους του HDP το οποίο στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να σημειώνει σταθερά ποσοστά άνω του 10%.

Ο κουρδικός παράγοντας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές. Ο Ερντογάν αποσκοπώντας στην αλίευση ψήφων από την κουρδική δεξαμενή ψηφοφόρων έχει επενδύει στη συνεργασία του με το ισλαμικό κουρδικό κόμμα HÜDA PAR του 0,6 % ασκώντας παράλληλα πολιτική ελέγχων και καταπίεσης στον κουρδικό λαό. Από την άλλη πλευρά η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία των Έξι» με επικεφαλής των Κιλιντζτάρογλου, συνεργάζεται κάτω από το τραπέζι με το HDP, με σαφέστερη απόδειξη την παρουσία ενός εκ των βασικότερων στελεχών του  CHP στις εκδηλώσεις του Newroz.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software