x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η ΕΕ οριστικοποιεί το σχέδιο εφοδιασμού του Κιέβου αξίας 2 δισεκ. ευρώ!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί εντός της εβδομάδας σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, που η Ουκρανία χρειάζεται απελπιστικά για να αντιμετωπίσει την επίθεση του στρατού της Ρωσίας.

 

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά στοκ χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

«Δεν έχουμε ακόμη λευκό καπνό», εκμυστηρεύτηκε χθες Κυριακή ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κράτη μέλη, η Ολλανδία και η Ιταλία, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, αλλά δεν υπάρχει μπλοκάρισμα», πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας» σήμερα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία θα τεθεί κατόπιν προς έγκριση στους ηγέτες των 27 στη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

Η ΕΕ αντιδρά με το σχέδιο αυτό στην επείγουσα έκκληση που έκανε την 9η Μαρτίου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του οποίου βλέπουν την ισχύ πυρός τους να περιορίζεται ελλείψει πυρομαχικών.

 
 

«Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 300.000 μαχητές για να εξαπολύσουν επίθεση και πρέπει να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επανεξοπλισμός της ΕΕ

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οργάνωσε συνεδρίαση στον Ροστόφ στον Ντον (νότια Ρωσία), όχι μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, με κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού του, ιδίως τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Ο χρόνος πιέζει: πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα πυρομαχικά για το πυροβολικό και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», επιμένει ο Τζουζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ζητεί από τα κράτη μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισεκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

 

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, διευκρίνισε. Για κάθε οβίδα δαπανώνται μέχρι  σήμερα 4.000 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν.

«Οι Ουκρανοί θέλουν πυρομαχικά για το  πυροβολικό τους και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνά τους και η ΕΕ θα τους τα παραδώσει», είπε αξιωματούχος κράτους-μέλους. Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις την 31η Μαΐου, διευκρίνισε.

Το επίπεδο των στοκ είναι στρατιωτικό μυστικό, αλλά «θεωρούμε πως απομένουν ακόμη πυρομαχικά και επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την παράδοσή τους» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό. Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.

Η τρίτη πτυχή του σχεδίου του κ. Μπορέλ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο πόλεμος «θα διαρκέσει»

«Αυτός ο πόλεμος έχει ροπή να διαρκέσει και οι ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων είναι πολύ μεγάλες», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η ΕΕ πρέπει να επανεξοπλιστεί», επέμεινε.

«Ο στόχος να παραδοθούν στην Ουκρανία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Οι αφαιρέσεις από τα αποθέματα και οι παραδόσεις είναι διαρκείς», εξήγησε ο εκπρόσωπος κράτους μέλους. «Δεν γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν τα κράτη μέλη δεν μας ζητούν όλα (χρήματα για) να αναπληρωθούν τα στοκ τους», αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει φθάσει τα 12 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισεκ. μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που χρηματοδοτείται κατά το 63% με συμβολές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επίσης εκπαιδεύσει 15.000 ουκρανούς στρατιωτικούς ως «τα τέλη Απριλίου», σύμφωνα με αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό.

Θεωρείται δεδομένη η καταρχήν συμφωνία για νέα χρηματοδότηση με 3,5 δισεκ. ευρώ για να γεμίσουν τα ταμεία του Μηχανισμού και «η συζήτηση μπορεί να αρχίσει από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο. «Πάμε», υπερθεμάτισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software