x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γαλλία: Δεν του βγαίνουν τα… κουκιά του Μακρόν και περνάει νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα και όχι ψηφοφορία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε, εν μέσω αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

«Η πρωθυπουργός (…) το κάνει αυτό επειδή είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ένας συνεργάτης της.

Όταν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν και επιχείρησε να διαβάσει μια ανακοίνωση, βουλευτές της αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64» – δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Αμέσως μετά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσα να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, όμως είναι μάλλον απίθανο να περάσει αφού οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές θα τη στήριζαν σε μια τέτοια περίπτωση.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software