x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σοκ και δέος για το πετροδόλαρο από τη μεγάλη συμφωνία της Ρωσίας με την Ινδία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την αμερικανική οικονομική ηγεμονία, καθώς ήδη έχει τεθεί εν ενεργεία η παρακμή του δολαρίου που συμβόλιζε την ισχύ των ΗΠΑ.
Η Janet Yellen αναφώνησε με περηφάνια το 2017 ότι δεν θα βιώσουμε νέα οικονομική κρίση και ήρθε κρίση στην αγορά repos και τα έκτακτα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το τύπωμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την Fed προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες από τα lockdowns που αποφράστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίση της δημόσιας υγείας από τον COVID-19.
Όταν της ζητήθηκε σχόλιο σχετικά με την αύξηση του των διεθνών συναλλαγών εκτός δολαρίων σε όλο τον κόσμο από τότε που άρχισαν οι αμερικανικές κυρώσεις επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι το δολάριο αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό και δεν είναι πιθανό αυτό να συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο λόγος για τον οποίο η κυριαρχίας του δολαρίου αμφισβητείται ανοικτά – όπως αναφέρει το Reuters σε σχετική του ανάλυση – ανάγεται στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και έχουν αρχίσει να διαβρώνουν την δεκαετίες κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου καθώς οι περισσότερες συμφωνίες με την Ινδία – η κορυφαία αγορά της Ρωσίας για το αργό – πλέον de facto διακανονίζονται σε άλλα νομίσματα.
Η Ινδία είναι ο τρίτος τη τάξει εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η Ρωσία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής της αφού η Ευρώπη διέκοψε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Όπως σημειώνει το Reuters, αφού ο δυτικός συνασπισμός επέβαλε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου στη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου, οι Ινδοί πελάτες έχουν πληρώσει για το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου σε νομίσματα εκτός δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πιο πρόσφατα του ρωσικού ρουβλίου, σύμφωνα με πολλές εμπορικές και τραπεζικές πηγές.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες ανέρχονται συνολικά σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσαν οι πηγές του πρακτορείου,
Υπενθυμίζουμε ότι η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Gita Gopinath δήλωσε τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να διαβρώσουν την κυριαρχία του δολαρίου ενθαρρύνοντας μικρότερα εμπορικά μπλοκ που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
«Το δολάριο θα παρέμενε το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε στους Financial Times.
Επιπλέον, πέρα από τη Ρωσία, οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Δύσης διαβρώνουν επίσης τους μακροπρόθεσμους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου οποίοι στήριζαν το δολάριο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software