x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η κατάρρευση του αφηγήματος των Αρίστων στα Τέμπη σήμανε την διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης – πολιτών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τι άλλο έχει μπει κάτω από το χαλί;

Τα Τέμπη αποκαλύπτουν την «εικονική πραγματικότητα» που είχε χτιστεί και σηματοδοτούν μια νέα εποχή αμφισβήτησης

Γράφει ο Δημήτριος Παπαγεωργίου

Στον αέρα τίναξε το κυβερνητικό αφήγημα περί «αρίστων» η τραγωδία στα Τέμπη. Η πλασματική εικόνα που για χρόνια δημιουργούσε το σύστημα Μαξίμου, σε συνεργασία με τα φιλικά ΜΜΕ περί ενός «νοικοκυρεμένου» και «οργανωμένου» κράτους ξηλώθηκε σε λίγες μόλις ώρες, καθώς αποκαλύφθηκε πόσα ακριβώς είχαν μπει κάτω από το … χαλί.
Γιατί εάν στην περίπτωση των σιδηροδρόμων, υπήρχε ένα τέτοιο χάος, το οποίο πουθενά δεν κατάφερε να αναδυθεί στην δημόσια σφαίρα, ο πολίτης μένει να αναρωτιέται και σε πόσους άλλους τομείς μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχα χαώδη προβλήματα, τα οποία απλά επιμελώς απέκρυπτε η κυβέρνηση προκειμένου να δράττει δάφνες.

Πρόκειται μάλλον για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας του «Μαύρου Κύκνου» που παρουσιάστηκε από τον μελετητή και δημοσιογράφο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ. Σύμφωνα με αυτή, ως «Μαύρος Κύκνος» εννοείται ως ένα ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, για να χαρακτηρισθεί «μαύρος κύκνος» ένα γεγονός η εκδήλωσή του πρέπει να είναι μια έκπληξη (για τον παρατηρητή), παρά το ότι για έναν άλλο παρατηρητή πιθανώς είναι προδιαγεγραμμένο συμβάν.
Εν προκειμένω, οι Έλληνες ήταν οι παρατηρητές που δεν είχαν ιδέα περί του πόσο νομοτελειακά σίγουρο ήταν ένα τραγικό δυστύχημα σαν και αυτό των Τεμπών, με βάση το τι ακριβώς συνέβαινε στο σύμπλεγμα των εταιρειών που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους.
Κάπως έτσι κατέρρευσε και η βεβαιότητα ότι με τα όσα τρωτά της σημεία, η κυβερνητική πολιτική κινείτο προς μια θετική κατεύθυνση, μετά το μπάχαλο της πρώτη φορά αριστεράς.
Μήπως όμως, αναρωτιέται αυτή την στιγμή ο πολίτης, έπεσα θύμα μιας «εικονικής πραγματικότητας»; Μήπως στην πραγματικότητα αυτό που έβλεπα ήταν ένα φτιασίδωμα όλων όσων διαχρονικά κυριαρχούν στην χώρα; Και οι δήθεν «άριστοι» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια καλά στημένη χορογραφία; Στημένη τόσο όσο και η δήθεν ευθιξία του Κώστα Αχ. Καραμανλή, που η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να κατέβει υποψήφιος.
Πάντως διόλου δεν βοηθούν την κυβέρνηση οι αντιπερισπασμοί που επιχειρεί να κάνει στην προσπάθειά της να προσδιορίσει τις ευθύνες για το ατύχημα στα κατώτερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Η ανάδειξη των διαχρονικών παθογενειών που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος, επιτείνει την διάρρηξη της εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση τελικά και σε αυτήν χρεώνεται.
Ο πολίτης πλέον θα αντιμετωπίζει με κριτική ματιά κάθε τι που η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει προς τα έξω. Οι υπουργοί που θα προσπαθήσουν στο επόμενο διάστημα να προβάλλουν το έργο τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο δύσπιστο κοινό.
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το γυαλί που έσπασε δεν ξανακολλάει. Και στην Νέα Δημοκρατία δείχνουν να μην έχουν προς το παρόν καταλήξει στο ποιο θα είναι το νέο τους αφήγημα.

Διότι εάν περιμένουν ότι απλά τα Τέμπη θα … ξεχαστούν, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική κοινωνία. Εάν επιμείνουν στις προσπάθειες να διασώσουν την εικόνα του «επιτυχημένου», εάν θελήσουν να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες «εικονικής πραγματικότητας» μέχρι τις εκλογές, θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Και θα πέσουν σε … ύφαλο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software