x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η τραγωδία στα Τέμπη «απογυμνώνει» την Νέα Δημοκρατία από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες: «Διώχνει» νέους και γυναίκες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εκλογές από 21η Μαΐου και μετά!

Γράφει ο Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η τραγωδία στα Τέμπη αλλά και η απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισής της από πλευράς κυβέρνησης θα έχει επιπτώσεις στις εκλογές, ακόμη και εάν αυτές γίνουν τέλη Μαΐου.
Πρόκειται, περί γεγονότος «καμπής» που επηρεάζει σοβαρά το κυβερνών κόμμα. Δεν πρόκειται περί μίας «αστοχίας» του κρατικού μηχανισμού, μίας υπόθεσης διαφθοράς ή ενός ζητήματος «υψηλής πολιτικής» όπως ήταν η περίπτωση του υποκλοπών, αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό. Η υπόθεση των Τεμπών, χτυπά στον πυρήνα των αξιών των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ακόμη και η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «διαχύσει» στο παρελθόν τις ευθύνες, δεν μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές αντιδράσεις, διότι οι ψηφοφόροι της υποτίθεται ότι την ψήφισαν για να «αλλάξει πράγματα» και να επιβεβαιώσει ότι τα βασικά ζητήματα ασφάλειας αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που πρέπει. Κάτι το οποίο διαψεύδεται, στο τέλος μάλιστα της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δίχως να μπορεί να επικαλεσθεί το «δεν προλάβαμε».
 Από ό,τι φαίνεται, προκαλεί ιδιαίτερα σκληρά συναισθήματα σε δύο ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πρόβλημα. Τις γυναίκες και τους νέους, κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας των περισσοτέρων εκ των θυμάτων. Οι φωτογραφίες τους που κάνουν τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκαλούν ενστικτώδεις αντιδράσεις, με τους νέους να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως πιθανά θύματα, ενισχύοντας έτσι την προσέγγιση της αριστεράς και τις γυναίκες να βιώνουν την απώλεια ως μητέρες. Ειδικά σε αυτές τις δύο πληθυσμιακές ομάδες, οι εικόνες των Τεμπών προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις.
Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν «πείραξε» τα ηλικιακά όρια για την συμμετοχή στις εκλογές, αφήνοντάς τα στα 17 έτη, ίσως το πρόβλημα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Η δε προσπάθεια του Πρωθυπουργού να απευθυνθεί στο θυμικό, ζητώντας συγγνώμη, δεν φαίνεται να έχει πετύχει, αφού ήλθε με χρονική καθυστέρηση, πέντε ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν και αφού είχε προηγηθεί η απόπειρα ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού να περιχαρακώσει τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος».
Αποτέλεσμα αυτού είναι το να πλήττεται και το περίφημο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, στο οποίο βασιζόταν το προεκλογικό αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος. Η απάντηση πλέον δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, αφού όπως ο Αλέξης Τσίπρας είχε στους ώμους του το «Μάτι», έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον τα «Τέμπη». Εάν σε αυτό προστεθούν τα μπρος - πίσω που υποδεικνύουν επικοινωνιακή διαχείριση του όλου ζητήματος, η κυβερνώσα παράταξη κινδυνεύει να απωλέσει και αυτό το «συγκριτικό πλεονέκτημα» το οποίο απολάμβανε.
Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να μεταθέσει χρονικά τις εκλογές προς τα πίσω, με την 21η Μαΐου να είναι πλέον η «αφετηρία» των πιθανών εκλογικών «σταθμών». Κίνηση που αποσκοπεί  στο να καταλαγιάσει ο θυμός που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και ο οποίος όπως φαίνεται έχει γίνει πλέον αντιληπτός και στο Μέγαρο Μαξίμου αφού καταγράφεται και στις μετρήσεις.

Τα μηχανάκια άλλωστε έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να έλθουν στην δημοσιότητα και οι πρώτες αποτυπώσεις της κοινής γνώμης μετά την σύγκρουση των τρένων.
Παρά το ότι είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι η οργή θα οδηγήσει τους πολίτες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πιθανολογήσει ότι μπορεί να αυξήσει την αποχή στην βάση τού «όλοι ίδιοι είναι» ή να σπρώξει κάποιους σε αντισυστημικές επιλογές, διαταράσσοντας το τοπίο που φαινόταν ότι είχε διαμορφωθεί.

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software