x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αίτημα έκδοσης του «Τσάπο» από τις ΗΠΑ στο Μεξικό

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από αυτές του Μεξικού την έκδοση του Οβίδιο Γκουσμάν, γιου του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, μετά τη σύλληψή του στις αρχές της χρονιάς, δήλωσαν χθες Δευτέρα πηγές προσκείμενες στη μεξικανική κυβέρνηση.

 

Η αμερικανική πρεσβεία υπέβαλε στο μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοποίηση στη γενική εισαγγελία, φάκελο στον οποίο αναφέρεται λεπτομερώς στις κατηγορίες σε βάρος του νεότερου Γκουσμάν, ο οποίος θεωρείτο γενικά διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία του καρτέλ Σιναλόα, εξήγησε μια από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Γκουσμάν υιός συνελήφθη την 5η Ιανουαρίου στην Κουλιακάν, κατά τη διάρκεια πολυαίμακτης επιχείρησης των αρχών — με βάση τον επίσημο απολογισμό, 10 στρατιωτικοί και 19 φερόμενοι ως κακοποιοί  σκοτώθηκαν.

Οι αρχές και ειδικοί θεωρούν πως ο 32χρονος πήρε στα χέρια του, με υποστήριξη από τρία αδέλφια του, το τιμόνι του καρτέλ Σιναλόα, μετά τη σύλληψη και την έκδοση του πατέρα του.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του το 2019 από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Η έκδοσή του βαρόνου είχε γίνει το 2017.

Μετά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο, ο Οβίδιο Γκουσμάν εξασφάλισε από τη μεξικανική δικαιοσύνη την αναστολή της άμεσης παράδοσής του στις αμερικανικές αρχές.

 

Μεξικανός δικαστής έδωσε διορία ως την 5η Μαρτίου προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εκδοθούν ο Οβίδιο Γκουσμάν κι ένα από τα αδέλφια του προκειμένου να δικαστούν για διακίνηση κοκαΐνης, μεθαμφεταμινών και κάνναβης προς τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον προσέφερε αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το καθένα από τα δύο αδέλφια.

 

Στο ίδιο το Μεξικό, οι αρχές κατηγορούν τον Γκουσμάν υιό για κακουργήματα που έπληξαν τη δημόσια υγεία —διακίνηση ναρκωτικών—, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Η δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα σε βάρος του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μεξικανικός στρατός είχε συλλάβει τον Οβίδιο Γκουσμάν το 2019, όμως οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο και να αναδιπλωθούν για να «σωθούν ζωές», μετά τη μαζική κινητοποίηση βαριά οπλισμένων μελών της συμμορίας του, που εξαπέλυσαν εφόδους σε τομείς της Κουλιακάν των 750.000 κατοίκων. Το φιάσκο στο οποίο κατέληξε εκείνη η επιχείρηση είχε φέρει τότε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software