x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ στην Τουρκία και τη Συρία!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα επισκεφθεί τη Συρία και την Τουρκία αύριο Δευτέρα, δύο χώρες με τις οποίες το Κάιρο έχει ψυχρές διπλωματικές σχέσεις για μια δεκαετία.

 

Αυτή η επίσκεψη «είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης από την Αίγυπτο προς αυτές τις δύο αδελφές χώρες μετά τον σεισμό» της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε σχεδόν 46.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου. Η επίσκεψη Σούκρι στην Δαμασκό θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου το 2011.

Στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τηλεφωνήσει στον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Στη συνέχεια, ο Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρώην μεγάλο αντίπαλό του, με τον οποίο είχε ανταλλάξει την πρώτη του χειραψία τον Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

 
 

Τηλεφωνικά συνομίλησαν και οι επικεφαλής της αιγυπτιακής και της συριακής διπλωματίας.

Ο Άσαντ έχει απομονωθεί διπλωματικά, ιδιαίτερα από την αραβική σκηνή –η Συρία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμο με έδρα το Κάιρο– μετά την έναρξη της καταστολής μιας λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε το 2011, η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

 

Όμως, μετά τον σεισμό που κατέστρεψε τη Συρία και την Τουρκία, οι αραβικές χώρες ξεκίνησαν ξανά επαφές και έστειλαν βοήθεια στη Δαμασκό, η οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για να ξεφύγει από τη διπλωματική της απομόνωση, εκτιμούν αναλυτές.

Σήμερα ο Άσαντ υποδέχτηκε μια αντιπροσωπεία αρχηγών αραβικών κοινοβουλίων. Ανάμεσά τους ήταν ο πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου Χανάφι ελ Γκαμπάλι, που περιγράφεται από τον αιγυπτιακό κρατικό Τύπο ως «ο ανώτατος Αιγύπτιος ηγέτης που έγινε δεκτός στη Δαμασκό» μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Δαμασκού δεν διακόπηκαν ποτέ εντελώς και ο ανώτατος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατηγός Αλί Μαμλούκ έκανε ακόμη και την πρώτη δημόσια επίσκεψη στο εξωτερικό το 2016 από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

 

Οι σχέσεις με την Τουρκία αναθερμάνθηκαν πολύ πρόσφατα, καθώς οι σχέσεις Καϊρου και Άγκυρας παρέμεναν σε χαμηλό από τότε που ανήλθε ο Σίσι στην εξουσία το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι -του οποίου η Άγκυρα ήταν ένθερμος υποστηρικτής.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software