x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τι ζήτησε και τι πρόσφερε ο Α. Μπλίνκεν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Του Χρήστου Καπούτση

 

Η Αθήνα ήταν ο τρίτος σταθμός της περιοδείας (Μόναχο, Άγκυρα, Αθήνα) του Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονυ Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα και τους υπουργούς εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

 
 

Ο Α. Μπλίνκεν, «ξεδίπλωσε» τις απαιτήσεις  του, στις συζητήσεις με τους έλληνες αξιωματούχους.

Συνοπτικά: Ο αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.,  επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας για την  ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

 

Η Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά προϊόντα (πετρέλαιο,  φυσικό αέριο). Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι  κόμβος για τις δραστηριότητες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αντονι Μπλίνκεν,  υπογράμμισε,  πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Την  στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, την καλύτερη που υπήρξε πότε,  υπογράμμισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Αντονυ Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.

 

Ο  Άντονι Μπλίνκεν  για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία ,είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή. Να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο.»

Δηλαδή και επεξηγηματικά. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών,  συμβούλευσε ΕΛΛΑΔΑ και Τουρκία, ισομερώς, να αποφεύγουν τις προκλήσεις και με διάλογο να βρουν λύση στα διμερή προβλήματά τους.  Ουσιαστικά, επανέλαβε την πάγια αμερικανική πολιτική που είναι: Ελλάδα και Τουρκία, είναι δύο ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ και χάριν της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου καθίσταται αναγκαία, να επιλύσουν με διάλογο τις διαφορές τους.  Δηλαδή μας προτρέπουν, να «συζητήσουμε» με την Τουρκία, το μοίρασμα του Αιγαίου,  την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την απαίτηση της Τουρκίας, να αναγνωριστεί  η  μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ως τουρκική! Και όλα αυτά, για να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνοχή της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ζωτικής σημασίας για τους αμερικανούς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης  οι δυο υπουργοί εξωτερικών, κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Πρόκειται για συνομιλίες με ευρεία θεματολογία,  με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων,  για την άμυνα και την ασφάλεια.  Για την αμερικανική πλευρά,  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επικαιροποιημένη ελληνοαμερικανική συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που επιτρέπει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , να έχουν μέσω Αλεξανδρούπολης δίαυλο υποστήριξης της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου, με κατεύθυνση την κεντρο-ανατολική Ευρώπη και Ευρασία.

Ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, που σχετίζεται με τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είναι και τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς τα F-35 ΣΤΕΛΘ. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένας σοβαρός διάλογος, αν τα 40 αεροσκάφη, που θα ενταχθούν στην Ελληνική Πολεμική  Αεροπορία, εξυπηρετούν εθνικές ή συμμαχικές επιχειρησιακές ανάγκες.  Ή ακριβέστερα, τα 4 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσουν τα 40 μαχητικά F-35,  τα αντέχει η ελληνική οικονομία; Και ο προφανής λόγος;  Προκειμένου, να «δέσει» καλύτερα η ελληνοαμερικανική φιλία, που όπως μας  είπε “κατάμουτρα” ο Α. Μπλίνκεν, να αδράξουμε την ευκαιρία να «συζητήσουμε» (σ.σ. να υποχωρήσουμε από πάγιες εθνικές θέσεις) με την σεισμοπαθή , αλλά και αναθεωρητική  και επεκτατική,  Τουρκία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software