x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πήρε φόρα το Βερολίνο: Σχέδια και για συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Παράλληλα με τα τανκς που συζητούνται τώρα, συνεχίζουμε να σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις παραδόσεις», είπε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Ισλανδό πρωθυπουργό.

 

Ως πιθανές μελλοντικές παραδόσεις οπλικών συστημάτων, ο Γερμανός Καγκελάριος, απαρίθμησε ως παράδειγμα «συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων».

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ότι συμφώνησε να αποστείλει το τανκ Leopard 2 στην Ουκρανία ενώ επέτρεψε και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το γερμανικής κατασκευής άρμα να το επανεξάγουν, ανταποκρινόμενη σε μήνες εκκλήσεων εκ μέρους του Κιέβου για επιπλέον δύναμη πυρός ώστε οι δυνάμεις των αμυνομένων Ουκρανών να καταστούν ικανές να διαπεράσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

 

Το Κίεβο πίεζε ιδιαίτερα για το άρμα Leopard 2 επειδή έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των εναλλακτικών, όπως το βρετανικό Challenger 2 και τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams.

Γιατί η Ουκρανία θέλει το Leopard 2;

Ένα πλεονέκτημα του Leopard 2 είναι ότι, εκτός του ότι συνιστά ένα από τα καλύτερα άρματα μάχης στο οπλοστάσιο της Δύσης, είναι επίσης και ένα από τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα.

 

Με δεδομένο ότι περίπου 20 έθνη χειρίζονται το Leopard 2, είναι πολλά αυτά που με μια μικρή προσαρμογή μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Η λειτουργία μεγάλου αριθμού τανκς ενός μοντέλου θα διευκόλυνε την Ουκρανία για την εκπαίδευση του πληρώματος και τη διαχείριση της συντήρησής τους.

Περισσότερα από 3.500 άρματα μάχης Leopard 2 έχουν κατασκευαστεί από την έναρξη της παραγωγής το 1978.

Το εν λόγω τανκ, παράγεται από κοινού από τις γερμανικές εταιρείες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall.

 

 

Ζυγίζει περισσότερους από 60 τόνους και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων.

Τα κράτη που διαθέτουν το Leopard 2 περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Τουρκία.

Πόσα Leopard 2 είναι διαθέσιμα;

 

Αν και το τανκ Leopard 2 χρησιμοποιείται ευρέως, τα άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα βρίσκονται σε περιορισμένη προσφορά στο μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, επειδή πολλές χώρες μείωσαν δραστικά το μέγεθος των στρατευμάτων τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η Γερμανία διαθέτει περίπου 350 άρματα μάχης Leopard 2 σήμερα, σε σύγκριση με περίπου 4.000 άρματα μάχης στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο για κάποιον να αγοράσει γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα τανκς Leopard 2.

Η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας απαγορεύεται δια νόμου να τα παράγει για αποθήκευση. Συνήθως, οι χώρες που παραγγέλνουν νέα άρματα μάχης πρέπει να είναι προετοιμασμένες να περιμένουν δύο έως τρία χρόνια για την παράδοση.

Ακόμα κι αν η παραγωγή αυξηθεί, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να φύγουν τα πρώτα νέα τανκς από το εργοστάσιο.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχειρίζονται χιλιάδες άρματα μάχης M1 Abrams που κατασκευάστηκαν από την General Dynamics και είναι έτοιμες να στείλουν δεκάδες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα M1 Abrams θεωρούνται ακατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς κινούνται από κινητήρες αεριοστροβίλου με υψηλή κατανάλωση καυσίμου που θα δημιουργούσε πρόβλημα για την Ουκρανία ώστε να τα κρατά διαρκώς εφοδιασμένα, παρόλο που μπορούν να λειτουργήσουν και με ντίζελ.

Το Leopard 2 λειτουργεί με έναν πιο οικονομικό κινητήρα που καίει ντίζελ, που είναι  επίσης πιο εύκολο στην απόκτηση από την κηροζίνη.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Leopard 2, το άρμα αυτό δεν χρησιμοποιείται ευρέως, γεγονός που περιορίζει τον αριθμό που μπορεί να διατεθεί για την Ουκρανία.

Επιπλέον, σε αντίθεση με το M1 Abrams και το Leopard 2 με οπλισμό 120 mm, το Challenger 2 έχει φέρει όπλο με διαφορετικές απαιτήσεις πυρομαχικών, περιορίζοντας τη διαλειτουργικότητά του.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software