x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επίθεση Μενέντεζ σε Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16, να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έκανε φύλλο και φτερό τον πρόεδρο της Τουρκίας και απαίτησε να σταματήσει όλες τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες του στην ευρύτερη γειτονιά: “Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”, υπογράμμισε ο γερουσιαστής.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων - τόνισε ο κ. Μενέντεζ, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση των F-16 για την Τουρκία μέχρι να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή, προσθέτοντας με ειρωνεία ότι πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχοποιήσει την Αθήνα!

«Έχουμε δει τον Ερντογάν να αμφισβητεί επανειλημμένα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», ανέφερε.

Το καλοκαίρι, πρόσθεσε, έστειλε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά. Οι απειλές για πλήγμα εναντίον της Αθήνας ταιριάζουν σε ένα μοτίβο τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων στην επικράτεια της Ελλάδας, τόνισε, υπογραμμίζοντας την απόφαση του να μην επιτρέψει την πώληση των F-16.

Σύμφωνα με την Λένα Αργύρη δημοσιογράφο ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήταν «Καταπέλτης» στη Γερουσία: «εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά Έρντογαν/ζήτησε τερματισμό υπερπτήσεων στο Αιγαίο κ απομάκρυνση όλων των κατοχικών δυνάμεων από Κύπρο/είπε όχι σε πώληση F16/ζήτησε αποτροπή επέμβασης Συρια/δίκαιες εκλογές».



 
Ο Αμερικανός γερουσιαστής σε tweet του νωρίτερα είχε αναφερθεί στην απειλούμενη πυραυλική επίθεση του Ερντογάν στην Αθήνα και τους δεσμούς του Τούρκου προέδρου με τον Πούτιν, κάνοντας λόγω για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τις οποίες χαρακτήρισε εκτός από ανησυχητικές και εντελώς απαράδεκτες.

 



«Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενέργειες του Ερντογάν. Οσοι πιστεύουν ότι απλως πουλά νταηλίκι , ας δούνε ότι τα ίδια έλεγαν και για τον Πούτιν και  τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.


Τα βασικότερα σημεία της ομιλία Μενέντεζ:

Ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Ελλάδα. Και είπε προς τους Έλληνες – επί λέξει – «Θα γίνει, αν δεν μείνετε ήσυχοι». Ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μία πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια εσκεμμένη επίθεση σε άμαχους συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ήρθα λοιπόν εδώ κύριε Πρόεδρε για να καταδικάσω τις πρόσφατε ενέργειες του Τούρκου προέδρου που δεν είναι μόνο ανησυχητικές αλλά και απολύτως απαράδεκτες.

Επί χρόνια ο Ερντογάν εφαρμόζει καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και φιμώσει ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλο σημείο στον κόσμο

 
Η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κρύβει την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας ιστορικούς και συγγραφείς. Το 2008 ένας από τους δημοσιογράφους που έγραψε για την Γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Για την ανάμειξη του Ενρτογάν στη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, σημείωσε: Δεν συνιστά έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε το καλοκαίρι με τους Προέδρους του Ιράν και της Ρωσίας, δύο από πλέον βίαιους δικτάτορες του κόσμου. Δείτε απλά τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται. Είναι επειδή έχει τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο με αυτούς.

Για την Κύπρο: Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική παράνομη κατοχή της Κύπρου ο Ερντογάν εξακολουθεί να στήνει διαιρέσεις στο νησί. Πέρυσι πρότεινε το άνοιγμα των Βαρωσίων για να αυξήσει την τουρκική επιρροή. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ερντογάν απείλησε να ενισχύσει τον δυναμικότητας ήδη 40.000 τουρκικό στρατό στην Κύπρο Σίγουρα ο Ερντογάν «παρακολουθεί» τον Πούτιν στις παράνομες προσαρτήσεις τμημάτων της Ουκρανίας.

Μην διστάσετε να κάνετε την Τουρκία να λογοδοτήσει για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
«Πριν από λίγες ημέρες, μπροστά από ένα δημαρχείο στην βόρεια Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Αθήνα. ‘Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας΄, είπε. ΄Λένε ότι ο πύραυλος Typhoon θα χτυπήσει την Αθήνα΄. Και μετά απευθύνθηκε ευθέως στον ελληνικό λαό και είπε: ‘Θα συμβεί αυτό… εκτός αν ηρεμήσετε΄. Μιλάμε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων αμάχων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Και έτσι, κύριε πρόεδρε, έρχομαι σήμερα στο βήμα της Γερουσίας για να καταδικάσω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου προέδρου, οι οποίες όχι μόνο είναι ανησυχητικές αλλά και εντελώς απαράδεκτες».

Κάνοντας λόγο για μια «επιθετική εκστρατεία» που εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την περιοχή, ο γερουσιαστής διαμήνυσε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για την αναβάθμιση και την απόκτηση νέων μαχητικών F-16. «Και απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ηγεσία της Τουρκίας.

Όσον αφορά τις συνεχείς απειλές περί βραδινής ελεύσεως στην Ελλάδα, o κ. Μενέντεζ εκτίμησε ότι η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. «Έχουμε δει τον Ερντογάν να απειλεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Είπε, διαβάζω τα λόγια του, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ‘μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ’. Φαίνεται να αυξάνει την παράνομη, αυταρχική συμπεριφορά του ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς», εκτίμησε ο γερουσιαστής.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες ρητορικές απειλές αλλά για ένα μοτίβο παράνομων διεκδικήσεων που αμφισβητούν συστηματικά την κυριαρχία στην ελληνική επικράτεια. Όπως εξήγησε, αυτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν περιορίζεται στις πρόσφατες απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας μιας συμμαχικής νατοϊκής χώρας.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να διαιρέσει ακόμα περαιτέρω το νησί μετά από πενήντα χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να προχωρήσει στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την στρατιωτική της παρουσία. Μάλιστα στο σημείο αυτό επιχείρησε να συνδέσει την κατοχή της Κύπρου με αυτή της Ουκρανίας, καθώς εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας παρακολουθεί προσεκτικά τις παράνομες προσαρτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γερουσιαστής Μενέντεζ προσπάθησε να απεικονίσει την απόκλιση της Τουρκίας από τις δυτικές αξίες μέσω της παρουσίασης της κοινής φωτογραφίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας και του Ιράν. «Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε στην Τεχεράνη αυτό το καλοκαίρι με τον Ρώσο και τον Ιρανό πρόεδρο -κάποιους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου. Απλώς κοιτάξτε τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται. Είναι επειδή μοιράζεται την κοσμοθεωρία τους. Και αυτό μπορείς να το δεις καθαρά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι επικρίσεις του γερουσιαστή δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά κάλυψαν μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας που αφορούν την δημοκρατική διολίσθηση σε συνδυασμό με την παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως επισήμανε, «έχει τάσεις εκδίκησης και στο εσωτερικό (της χώρας). Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν -ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών. Η ποινή? Προσβολή εναντίον μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Και σε περίπτωση που η ποινή φυλάκισης δεν έστελνε ένα αρκετά σαφές μήνυμα, το δικαστήριο επέβαλε και πολιτική απαγόρευση στον δήμαρχο. Ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετικότητα και την κατασταλτική πολιτική για να αποσπά την προσοχή από την ολοκληρωτική αποτυχία της οικονομίας του. Μπορεί να το κάνει από κακία ή μπορεί να το κάνει επειδή ο ίδιος είναι κακοποιός. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές - οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου».

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ζήτησε την πραγματοποίηση δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στην Τουρκία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους των ΗΠΑ:

• Να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο Ερντογάν θα λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του και την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

• Να καταδικάσουν τη φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του.

• Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Μενέντεζ αναγνώρισε ότι η στάση που τηρεί στο θέμα των F-16 δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στην Άγκυρα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν τον έχει επικρίνει και αποκαλέσει εχθρό της Τουρκίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι « αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Αν το να επικρίνω την Τουρκία που εξοπλίσει το Αζερμπαϊτζάν και επιτρέπει τη σφαγή αθώων Αρμενίων αμάχων με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Αν το να ζητάω από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Τότε είναι ένας ρόλος που θα αποδεχθώ με τιμή».

Κλείνοντας, ο γερουσιαστής έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, λέγοντας:

• Στους συναδέλφους μου εδώ στην Γερουσία θα πω μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

• Στη διεθνή κοινότητα θα πω, μη διστάσετε να κάνετε την Τουρκία να λογοδοτήσει για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

• Στους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Typhoon του Ερντογάν θα πω, μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό σας.

• Και σε εκείνους τους ανθρώπους στην Τουρκία που εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον, θα πω μην το βάζετε κάτω. Μια μέρα, με τη γενναιότητα σας, η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν στην πατρίδα σας.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software