x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αγοραστική δύναμη: Όταν η Ελλάδα πλησιάζει την Αλβανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat για το 2021, που επικαλείται το Euractiv.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αλβανία είχε κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι μόλις το 32% του μέσου όρου της ΕΕ.

Παρόλο που υπήρξε μια μικρή βελτίωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, άλλες χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ταχύτερα στη λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από την ΕΕ, και φτάνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη Βόρεια Μακεδονία, για παράδειγμα, ο δείκτης βελτιώθηκε από 38% του μέσου όρου της ΕΕ σε 42% κατά την ίδια περίοδο. Η Σερβία σημείωσε 44%, το Μαυροβούνιο 48% από 45% και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 33%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στον άλλο δείκτη, αυτόν της κατά κεφαλήν ατομικής κατανάλωσης που μετρά την κατανάλωση σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και το επίπεδο τιμών, η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία. Η υποψήφια για την ΕΕ σημείωσε μόλις το 39% του μέσου όρου της ΕΕ, το ίδιο με πέρυσι και πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 48% των υποψήφιων χωρών (εξαιρουμένης της Τουρκίας).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη, με 168% και 119% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Δανία ήταν τρίτη με 33% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, Η Ολλανδία τέταρτη με 30% πάνω, και η Αυστρία και η Σουηδία αμφότερες με 23% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αντίθετα, η Βουλγαρία ήταν 43% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η Ελλάδα 36% λιγότερο και η Σλοβακία 31% λιγότερο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software