x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έκτακτο φόρο στις εταιρείες ενέργειας βάζουν οι Σλοβένοι - Εμείς απλά τους κοιτάμε να μας ληστεύουν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι ενεργειακές εταιρείες στη Σλοβενία θα πρέπει να καταβάλλουν ειδικό φόρο στα έκτακτα κέρδη βάσει νομοθεσίας που σχεδιάζει να διοχετεύσει τα έσοδα αυτά στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις επιδοτήσεις τιμών, μετά από νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, κάθε έσοδο που υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σλοβενία και πωλείται στη χονδρική αγορά θα διοχετεύεται στον εθνικό προϋπολογισμό.

Οι παραγωγοί των οποίων το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά MWh θα εξαιρούνται, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με χρήση φυσικού αερίου και οι μικρές εγκαταστάσεις.

Ένα ειδικό όριο, 230 ευρώ ανά MWh, έχει οριστεί για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με λιγνίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται στο Šoštanj, τον τελευταίο εναπομείναντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη χώρα.

Οι εταιρείες που παράγουν και επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Σλοβενία θα υπόκεινται σε «τέλος αλληλεγγύης» επί των κερδών που υπερβαίνουν κατά 20% τον μέσο όρο των καθαρών κερδών των τριών τελευταίων ετών.

Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει εκτίμηση για το πόσα έσοδα αναμένει, αλλά δεδομένων των σημερινών επιδόσεων των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της χώρας, η πλειονότητα των οποίων είναι κρατικές, φαίνεται απίθανο ο φόρος να αποφέρει πολλά έσοδα.

Η Petrol, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία, είδε τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται κατά 74% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε 24 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των τιμών των καυσίμων.

Η Holding Slovenske Elektrarne, ένας μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, διασώθηκε από το κράτος αφού δήλωσε ότι αναμένει να χάσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή του υδροηλεκτρικού της τμήματος και των προβλημάτων εφοδιασμού άνθρακα στο Šoštanj.

Ο φόρος συνδέεται με μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης σε ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Της προσπάθειας θα ηγηθεί η Eles, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, σε συνεργασία με εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθευτές και μεμονωμένους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εν λόγω χρήστες θα πληρώνουν χαμηλότερο τέλος δικτύου εάν μειώσουν την κατανάλωση σε κρίσιμες ώρες κατά τουλάχιστον 5% και μετατοπίσουν την κατανάλωση σε ώρες εκτός αιχμής.

Μέρος των απροσδόκητων κερδών θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την προώθηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου και του βιοαερίου που παράγεται από απόβλητα, καθώς και της αποθήκευσης ενέργειας και θερμότητας.

Η νομοθεσία παρέχει επίσης τη νομική βάση για ένα σύστημα αποζημίωσης για τους παρόχους που πρέπει σήμερα να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ρυθμιζόμενες τιμές.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software