x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παγκόσμιος συναγερμός για τη Ζαπορίζια: Έρχεται νέο Τσερνόμπιλ;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας ατομικής ενέργειας, Rosatom, προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, έπειτα από τους νέους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων επί μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του σταθμού τον Μάρτιο, λίγο αφότου εισέβαλαν στην Ουκρανία. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες, Κυριακή, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια ενδεχόμενη καταστροφή στις εγκαταστάσεις.«Ο σταθμός κινδυνεύει με πυρηνικό δυστύχημα. Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας όλη τη νύχτα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Rosatom ελέγχει τον σταθμό μέσω μιας θυγατρικής της αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη Ρωσία τον Οκτώβριο να κατάσχει επίσημα τον σταθμό και να μεταφέρει το ουκρανικό προσωπικό του σε μια ρωσική οντότητα. Το Κίεβο λέει πως η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή.

Ο ΔΟΑΕ έχει καλέσει για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, κάτι που ο Λιχατσόφ είπε πως θα είναι δυνατό μόνο αν εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω πως η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Ζαπορίζια δεν θα πρέπει να είναι επιχείρημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να καθυστερήσουν την απόφαση για μια ζώνη ασφαλείας», είπε, σύμφωνα με το Interfax.

Ο επικεφαλής της Rosatom είπε επίσης πως φαίνεται πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να «δεχθεί» ένα «μικρό πυρηνικό ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό.

«Αυτό θα είναι ένα προηγούμενο το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον ρου της Ιστορίας. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην έχει κανένας στο μυαλό του να παραβιάσει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software