x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Φινλανδία: «Να πλένετε τα πιάτα συγκεκριμένη ώρα»!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας έχει κάνει τους Φινλανδούς να αλλάξουν τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή σε συμβόλαια όπου η τιμή συνδέεται με την τιμή του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας η οποία μεταβάλλεται ανά ώρα.

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει το αγαπημένο μέσο για την παρακολούθηση των τιμών και της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο euractiv.

Πολλές φινλανδικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν λανσάρει τις δικές τους εφαρμογές και οι Φινλανδοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας YLE, η εταιρεία Helen με έδρα το Ελσίνκι κατέγραψε περίπου 80.000 νέους χρήστες της εφαρμογής μέσα σε τρεις μήνες.

Το φαινόμενο έχει δημιουργήσει μια κατάσταση win-win. Για τις εταιρείες, η χρήση των εφαρμογών διευκολύνει τη διαχείριση των εργασιών σε ώρες αιχμής. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μια πιο ήσυχη και λιγότερο δαπανηρή στιγμή για να πλύνουν τα πιάτα ή τα ρούχα ή να κάνουν ένα ντους.

Οι εκστρατείες εξοικονόμησης ενέργειας φαίνεται επίσης να έχουν αντίκτυπο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Φινλανδίας που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, η κατανάλωση ενέργειας είχε μειωθεί κατά 10% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Νωρίτερα το φθινόπωρο η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 24% σε 10% για την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Απριλίου 2023. Προφανώς, και ο καιρός επηρεάζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Τόσο το Copernicus, το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της ΕΕ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) έχουν προβλέψει έναν χειμώνα ηπιότερο από το συνηθισμένο.

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software